ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε

makronisos-mia-ypomnisiΤίτλος: ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Υπότιτλος: Μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε

«Πέρασαν κιόλας 70 χρόνια. Και καθώς οι ένοχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεχάσουμε συνεχίζει να είναι «υποχρέωση καθενός τίμιου ανθρώπου», -που με οποιοδήποτε τρόπο έμαθε τι πραγματικά συνέβη εκείνα τα βάρβαρα χρόνια στη Μακρόνησο-, να τα θυμίζει, έτσι, ως δικαίωση στις γενιές που υπέφεραν, ως καθήκον στις νεώτερες γενιές που πολύ λίγα γνωρίζουν... Αυτή είναι η «ΥΠΟΜΝΗΣΗ για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε...».

Και πάντα ζωντανή θα παραμένει η προτροπή αυτών που χάνονταν:
«Αδέλφια, τους νεκρούς μην ξεχνάτε».

Πόσο μαρτύριο, πόσο αίμα, πόσος ηρωισμός μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες;

Το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα αγωνιστή Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην «κατάρα των γενεών». Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.

makronisos-1Κάθε σπαραγμός οδύνης που βγαίνει από τα στήθη και μια θύελλα που σαρώνει τον παλιό κόσμο. Κάθε πληγή, κάθε χαρακιά στο σώμα και στην ψυχή και μια πανάκριβη, αιματοβαμμένη σφραγίδα στα θεμέλια του νέου κόσμου, του σοσιαλιστικού μέλλοντος.

Το αιώνιο στίγμα του Μακρονησιού και η θυσία των κολασμένων τράβηξε τον τροχό μπροστά, ό,τι κι αν ισχυρίζονται από την αναπαυτική πολυθρόνα τους οι παραχαράκτες της Ιστορίας.

Δεν πρόκειται για ένα τιμητικό μνημόσυνο, αλλά για μια σεμνή υπόμνηση και συνάμα υπόκλιση στην Ιστορία. Μια κραυγή από τα βάθη του μέλλοντος.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΩΝ (ανδρών - γυναικών) καθώς και κατάλογος βασανιστών.
1. των εξορίστων στη Μακρόνησο Ανδρών (6.264 ονόματα)
2. των εξόριστων Γυναικών (1.107 ονόματα), και
3. έναν ακόμα κατάλογο με ονόματα των βασανιστών, των παραγωγών της φρίκης (319 ονόματα)

Με τις επισημάνσεις:
 «Τους δυο πρώτους καταλόγους τους παραδίδω σε νεότερους μελετητές με την ευχή να τους συμπληρώσουν με τα ονόματα όλων των αγωνιστών που πέρασαν τη φοβερή δοκιμασία.
Τον τρίτο κατάλογο τον «παραδίδω στην κατάρα των γενεών», όπως έκανε πριν από μένα ο Θέμος Κορνάρος για το όνομα ενός από αυτούς, του Θωμά Σούλη, στο βιβλίο του «Στάχτες και Φοίνικες».

lefkaditouΗ Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Πέρασε ολόκληρη την επαγγελματική ζωή της ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα, κυρίως σε ιδιωτικά έργα, μαζί με το συνάδελφο και σύντροφό της Κωστή Παπαντωνίου.
Οι δυο τους και ένας φίλος τους αρχιτέκτονας, ο Νίκος Αγριαντώνης, βραβεύτηκαν σε πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Χωροταξίας (ΥΠΕΧΩΔΕ) και κατασκεύασαν το έργο της ανάπλασης του ιστορικού χώρου του Μπλόκου: τη «Μάντρα της Κοκκινιάς».
Ήταν για πολλά χρόνια μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωπός του σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές και μέλος του Πειθαρχικού του Συμβουλίου. Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) σε διάφορες περιόδους και εκπρόσωπός του σε επιτροπές, μία των οποίων ήταν και η ομάδα εργασίας (Ο.Ε.) «Για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου»

Τίτλος: ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Υπότιτλος: Μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε»
Συγγραφέας: Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ

logo-3d-small