Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο Εθνικό Κράτος 1830-1880

i-romantiki-logotexnia-sto-ethniko-kratosΤίτλος: Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο Εθνικό Κράτος 1830-1880
Υπότιτλος: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες

Στο βιβλίο επιχειρείται μια θεώρηση της ελλαδικής λογοτεχνίας των Ρομαντικών χρόνων, ένα πανόραμα που περιλαμβάνει και τα έργα (ποίη­ση, πεζογραφία, θέατρο), και –όσο γίνεται– τους αναγνώστες τους. Η αφήγηση ακολουθεί πιστά τη ροή του ιστορικού χρόνου, η λογοτεχνική παραγωγή εξετάζεται ανά έτος (ενίοτε ανά διετία) σύμφωνα με τη σειρά που εκδίδεται. Επικεντρώνεται κυρίως στην ελλαδική, κι όχι γενικότερα στην ελληνική λογοτεχνία, αφήνει δηλαδή έξω από το πεδίο τα Επτάνησα και σε μεγάλο βαθμό τη λιγοστή –για όλη την πεντηκονταετία περίπου– παραγωγή της Πόλης, της Σμύρνης και των παροικιών: όλα αυτά τα έργα ελάχιστα ή και καθόλου δεν διαβάστηκαν από το ελλαδικό κοινό πριν το 1880 ούτε επηρέασαν τους συγγραφείς είτε τους αναγνώστες – η συνεξέτασή τους θα παραγνώριζε αυτό το γεγονός, και θα δημιουργούσε μια πλασματική ιδέα.

Περισσότερο μια ιστορική αφήγηση που πλησιάζει κάπως το δοκίμιο παρά ένα τυπικό εγχειρίδιο, το βιβλίο επιλέγει να ρίξει φως σε ζητήματα που είχαν μείνει στο περιθώριο, να σχολιάσει περισσότερο όσα η διερεύνησή τους μας προσφέρει μια συνολικότερη θέαση της ρομαντικής εποχής. Έτσι, πλάι στη ελληνική παραγωγή, συνυπολογίζονται και οι μεταφράσεις της ευρωπαϊκής πεζογραφίας, καθώς και ο πνευματικός (εν μέρει και ο κοινωνικός ή πολιτικός) περίγυρος: τα περιοδικά, οι εφημερίδες, η κριτική σκέψη, τα σημαντικά ιστορικά έργα, αλλά και οι τρόποι διάδοσης των εντύπων. Μολονότι ξέρουμε ελάχιστα για το πόσοι διάβαζαν και τί διαβαζόταν, ο συγγραφέας προσπαθεί, με βάση τις προσιτές πηγές, να αναδείξει, όσο γίνεται, και το αναγνωστικό τοπίο.

alexis-politisΟ Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1968) και στο Université ParisIV (Sorbonne) (1973-1975). Από το 1976 έως το 1989 εργάσθηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και από το 1989 έως το 2012 στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (με αντικείμενο τη νεοελληνική φιλολογία). Τώρα είναι ομότιμος καθηγητής της ίδιας Σχολής.
Εξέδωσε τα βιβλία :  «Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών»  (1984),  «Το μυθολογικό κενό» (2000), «Ρομαντικά χρόνια» (2003), «Εγχειρίδιο του νεοελληνιστή» (2005), «Αποτυπώματα του χρόνου» (2006) «Το δημοτικό τραγούδι» (2010). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών στον επιστημονικό και στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο (Η Αυγή, Μανδραγόρας, Μικροφιλολογικά, Μνήμων, Μολυβδοκονδυλοπελεκητής, Ο Ερανιστής, Τα Ιστορικά κ.ά.), σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Ασχολείται και με την κριτική βιβλίου.
Συντονιστής της ηλεκτρονική βάσης δεδομένων που δημιούργησε η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης ΑΝΕΜΗ. Έχει επίσης επιμεληθεί τη βάση δεδομένων Νεοελληνική προσωπογραφία, συμμετέχει στη σύνταξη του περιοδικού Κονδυλοφόρος ενώ παλαιότερα έχει συμμετάσχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Ο Ερανιστής, Μνήμων και Αριάδνη, καθώς και στα διοικητικά συμβούλια του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού και Εταιρεία Μελέτης του Νέου Ελληνισμού, καθώς και του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Μελέτες και άρθρα- του έχουν δημοσιευτεί κυρίως στα παραπάνω περιοδικά, σε σύμμεικτους τόμους και συλλογικά έργα, στα περιοδικά Αντί, Ο Πολίτης, καθώς και στις εφημερίδες Η Αυγή, Το Βήμα, Καθημερινή. Από τον Ιούλιο του 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
Ζει στο Ρέθυμνο και είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.

Τίτλος: Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο Εθνικό Κράτος 1830-1880

Υπότιτλος: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες
Συγγραφέας: Αλέξης Πολίτης
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλέκος Βλ. Λεβίδης
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

logo-3d-small