Οι σύμβουλοι του Στάλιν

oi-symbouloi-tou-stalinΗ διακεκριμένη ιστορικός Sheila Fitzpatrick καταπιάνεται με τις δομές εξουσίας στην ΕΣΣΔ υπό τον Στάλιν και ανατρέπει πολλές από τις κρατούσες απόψεις. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης επί δεκαετίες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και για τον δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιστορικοί να αντιμετωπίζουν τους αξιωματούχους του ως πειθήνια όργανα με διακοσμητικό ρόλο. Όμως στην πραγματικότητα αυτοί οι αξιωματούχοι μοιράστηκαν σε έναν βαθμό την εξουσία και λειτούργησαν ως μία συλλογική ομάδα διακυβέρνησης από τα τέλη της δεκαετίας του '20 ως τον θάνατο του Στάλιν.

Μετά από εκτεταμένη, πρωτότυπη έρευνα, η συγγραφέας παρουσιάζει πρώτη φορά σε βάθος αυτό τον στενό κύκλο. Περιγράφει πώς αυτοί οι σύντροφοι συνεργάζονταν στενά με τον ηγέτη τους, τον οποίο φοβούνταν αλλά και θαύμαζαν: από τον Μπέρια, που η υπόλοιπη ομάδα φρόντισε να εκτελεστεί αμέσως μετά τον θάνατο του Στάλιν• τον Μόλοτοφ, που παρέμεινε μέλος της ομάδας ακόμα και όταν συνέλαβαν και εξόρισαν τη σύζυγό του• τον Ορτζονικίτζε, υπεύθυνο της βιομηχανίας• τον Αντρέγεφ, που πήγαινε στις εκκαθαρίσεις ακούγοντας Μπετόβεν σε ένα φορητό γραμμόφωνο• ως τον Χρουστσόφ, που διέλυσε τελικά την ομάδα του 1957.

Από τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις και τον Β' Παγκόσμιο ως την παράνοια των ύστατων χρόνων του σταλινισμού, το βιβλίο παρουσιάζει μια ολότελα νέα εικόνα του Στάλιν μέσα στον περίγυρό του - μια εικόνα που αλλάζει την αντίληψή μας για τη διακυβέρνηση του σοβιετικού καθεστώτος, σε μια μεγάλη περίοδο της ιστορίας του.

Το βιβλίο δεν τεκμηριώνει μόνο τη θέση της συγγραφέα, αλλά προσφέρει επίσης μια θαυμαστή, τρομακτική, και μερικές φορές ακόμα και διασκεδαστική ματιά στο πώς ήταν πραγματικά οι κορυφαίοι σταλινιστές.

Times

Ένα έξοχο ομαδικό πορτρέτο των υπασπιστών του δικτάτορα σε μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας.

Wall Street Journal

Μια εξαιρετικά ευκολοδιάβαστη, ζωντανή και συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της σταδιοδρομίας όσων βρέθηκαν στο στενό περιβάλλον του απρόβλεπτου δικτάτορα. Ο αναγνώστης σαν ηδονοβλεψίας βλέπει από την κλειδαρότρυπα πώς διαπλέκονταν οι προσωπικές και οι πολιτικές σχέσεις ισχυρών ανδρών που συνεργάζονταν στην κόψη του ξυραφιού. Πώς να μη γοητευτείς από αυτούς τους άνδρες, που η Sheila Fitzpatrick σκιαγραφεί με τόση μαεστρία – η τεκμηρίωσή της είναι άψογη, ενώ οι δραματικές ιστορίες της σε μαγνητίζουν.

Ronald Grigor Suny, ιστορικός

Μία συναρπαστική μελέτη, ένα σπάνιο επίτευγμα που θα συνέστηνα σε ιστορικούς, φοιτητές και ευρύ κοινό εξίσου. Η καινοτόμος προσέγγιση της Fitzpatrick τοποθετεί τον Στάλιν για πρώτη φορά στο προσωπικό του περιβάλλον, αναδεικνύοντας πώς ασκούσε πραγματικά την εξουσία µέσω της ομάδας του.

Times Higher Education

Πρόκειται τόσο για μια μελέτη με θέμα την ομαδική άσκηση πολιτικής και τις διαπροσωπικές σχέσεις στην κορυφή της σοβιετικής πολιτικής ηγεσίας όσο και για μια καθηλωτική ιστορία των σκαμπανεβασμάτων που βίωναν οι στενότεροι συνεργάτες του Στάλιν. διαβάζεται απνευστί και θα συναρπάσει τον αναγνώστη.

Russian Review

• Αργυρό Βραβείο Ιστορίας 2015 της επιθεώρησης Foreword Reviews
• Βραβείο 2016 του Τμήματος Επικοινωνίας και Τεχνών του Αυστραλού Πρωθυπουργού
• Ένας από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς τίτλους του 2016 σύμφωνα με το περιοδικό Choice

sheila-fitzpatrickΗ Αυστραλέζα Sheila Fitzpatrick, γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1941 και είναι διακεκριμένη ιστορικός που ειδικεύεται στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Sheila Fitzpatrick αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Κολλέγιο St Antony's College της Οξφόρδης. Ήταν ερευνήτρια στο London School of Slavonic and East European Studies. Ύστερα από δεκαετίες διδασκαλίας στα πανεπιστήμια του Σικάγο, του Τέξας και της Νέας Υόρκης (Κολούμπια), σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Η έρευνα της επικεντρώνεται στην κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της σταλινικής περιόδου, ιδιαίτερα στις πτυχές της κοινωνικής ταυτότητας και της καθημερινής ζωής. Σήμερα επικεντρώνεται στις κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές στη σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1950 και του 1960.
Στο έργο της, η Sheila Fitzpatrick επικεντρώθηκε στο θέμα της κοινωνικής κινητικότητας, υποδεικνύοντας ότι η ευκαιρία για την εργατική τάξη να ανέβει κοινωνικά και ως νέα ελίτ είχε καθοριστικό ρόλο στη νομιμοποίηση του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου.
Για το επιστημονικό της έργο έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων η βράβευσή της το 2012 από την American Historical Association – η υψηλότερη διάκριση στον τομέα των ιστορικών σπουδών στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών καθώς και μέλος της Αυστραλέζικης Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η Sheila Fitzpatrick είναι η κόρη του αυστραλιανού συγγραφέα Brian Fitzpatrick. Κέρδισε το μετάλλιο Magarey 2012 για τα απομνημονεύματά της "My Father’s Daughter: Memories of an Australian Childhood"
Εκτός από την έρευνά της, παίζει βιολί σε ορχήστρες και ομάδες μουσικής δωματίου.  
Άλλα βιβλία της: The Russian Revolution, Everyday Stalinism, Tear Off the Masks!, A Spy in the Archives.

Τίτλος: Οι σύμβουλοι του Στάλιν. Τα επικίνδυνα χρόνια της σοβιετικής πολιτικής
Ξενόγλωσσος τίτλος: On Stalin's Team: The Years of Living Dangerously in Soviet Politics
Συγγραφέας: Sheila Fitzpatrick
Μεταφραστής: Γιώργος Μπαρουξής
Επιμέλεια: Δημήτρης Κονάχος
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

logo-3d-small