Μία θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο

mia-thriskeia-xoris-apistous-podosfairoΗ μπάλα είναι θρησκεία!

Αλλά όταν ξεχάστηκε ότι «θεός» της δεν είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ... «χάσαμε την μπάλα». Την κλότσησαν οι αεριτζήδες και οι «παράγοντες» που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Την ξεφούσκωσαν οι μεγιστάνες και το ιερατείο της UEFA και της FIFA, που ρουφάνε την ψυχή της «στήνοντας» το παιχνίδι στα μέτρα της διαφημιστικής αρένας και της χρηματιστηριακής φούσκας.

Oι σελίδες αυτού του βιβλίου είναι μια ανατομία της μπάλας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Της μπάλας που χάθηκε. Μα κάπου εκεί, λεηλατημένη από τους άθλιους διακορευτές της, οι αιώνια ερωτευμένοι με τη μαγεία του ποδοσφαίρου ξέρουν ότι υπάρχει, αγνή, ολοζώντανη, στρογγυλή, απρόβλεπτη, όσο η εικόνα της Εθνικής Ελλάδας καταργεί κάθε νόμο των πιθανοτήτων και στέφεται βασίλισσα στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Άλλωστε στο ποδόσφαιρο «όλα είναι δυνατά»! Ακόμα και τούτο: Να απαλλαγεί η μπάλα από τα «χρεόγραφα» που τη φορτώνουν οι κανόνες της αγοράς και να ξαναγίνει Παιχνίδι.

Ο Νίκος Μπογιόπουλος και ο Δημήτρης Μηλάκας αναφέρουν στον πρόλογο της νέας έκδοσης του βιβλίου τους:

Τότε, πριν από ένδεκα χρόνια, ήταν ο Ροναλντίνιο και ο Ζιντάν. Σήμερα είναι ο Μέσι και ο Ρονάλντο.

Τότε, στην πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου, γράφαμε: «Τις δικές μας απόψεις για το ποδόσφαιρο τις κάναμε δύο σε μια. Κι όσο κι αν θέλουμε να λέμε ότι αφετηρία μας είναι η αγάπη μας για την μπάλα και η ελπίδα μας ότι η εξέδρα θα βγάλει τελικά τους ποδοσφαιροκάπηλους στη σέντρα… στην πραγματικότητα, οι σελίδες που ακολουθούν είναι το μόνο που απέμεινε από το ασίγαστο πόθο δύο τύπων που έφτασαν στα σαράντα, αλλά αρνούνται να συμφιλιωθούν με το απραγματοποίητο πια του ονείρου τους ότι όταν θα μεγαλώσουν θα γίνουν ποδοσφαιριστές».

Τώρα, με μια ακόμα  δεκαετία στην πλάτη, είναι ίσως πιο εύκολη η διαχείριση «ανεκπλήρωτων πόθων». Είναι, ωστόσο, αδύνατη η συμφιλίωση  με την ιδέα ότι έχουμε τελεσίδικα «χάσει την μπάλα» και ότι το παιχνίδι μας παραμένει στα χέρια των ποδοσφαιροκάπηλων, χυδαίο εμπόρευμα και πλυντήριο ξεπλύματος για ευυπόληπτους επιχειρηματίες και για σκοτεινές δραστηριότητες. Μια τέτοιου είδους συμφιλίωση ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η ιστορία τέλειωσε...

Προφανώς η ιστορία δεν έχει τελειώσει. «Απλώς» ζούμε το παρατεταμένο κεφάλαιο της σαπίλας, που σε σχέση με την διαχείριση του ποδοσφαίρου ως εμπόρευμα, όλα μοιάζουν ακίνητα και ολόιδια και εντός και εκτός συνόρων.

bogiopoulosΟ Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ενώ έχει συνεργαστεί με  την εφημερίδα Real News, τον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Αρθρογραφεί σταθερά στην ιστοσελίδα Ημεροδρόμος.

Προηγούμενα βιβλία του:

- «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2000)
- «Ποδόσφαιρο, μια θρησκεία χωρίς άπιστους» (εκδόσεις Λιβάνης, 2005 - εκδ. ΚΨΜ 2017)
- «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» (εκδόσεις Λιβάνης, 2011)  

milakas-1Ο Δημήτρης Μηλάκας γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Πρώτη" και "Ριζοσπάστης".
Επί εικοσαετία παρακολουθεί το διπλωματικό ρεπορτάζ, ενώ έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς (Flash, Alpha) και περιοδικά.
Σήμερα είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Το Ποντίκι".


Έργο: Μία θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο

Συγγραφείς: Νίκος Μπογιόπουλος, Δημήτρης Μηλάκας
Πρόλογος: Γιώργος Ρούσης, Πάνος Γεραμάνης
Εκδότης: Εκδόσεις ΚΨΜ

logo-3d-small