Η επιστροφή

i-epistrofiΤίτλος: Η επιστροφή
Υπότιτλος: Ένα οδοιπορικό αναζήτησης σε μια κατεστραμμένη χώρα

Το 1979, ο επιχειρηματίας Τζαμπάλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αυτοεξορίστηκε στο Κάιρο.

Μια δεκαετία αργότερα απήχθη από τις Λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας. Η σύζυγός του και οι δύο του γιοι δεν τον ξαναείδαν ποτέ. Μεταφέρθηκε στην διαβόητη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη και οι οικείοι του δεν έμαθαν ποτέ αν ο Τζαμπάλα βρισκόταν ανάμεσα στους 1270 κρατουμένους που σφαγιάστηκαν στη φυλακή στις 29 Ιουνίου 1996 σε μια τυπική, για το καθεστώς του Καντάφι, επίδειξη ισχύος και βαρβαρότητας.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός φημών και ψευδών πληροφοριών τροφοδοτούσε τις ελπίδες τους ότι ο Τζαμπάλα βρισκόταν ακόμη εν ζωή, χαμένος σε κάποιο στρατόπεδο, ως την στιγμή που το 2011 άνοιξαν οι πύλες της φυλακής Αμπού Σαλίμ και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι είδαν ξανά το φως της ελευθερίας.

Η απαγωγή του πατέρα του δεν στέρησε μόνο την πατρική παρουσία από, τον 19χρονο τότε, συγγραφέα αλλά και την φυσιολογική επαναστατικότητα της νιότης. Η πορεία προς την ενηλικίωση, γράφει στο βιβλίο του, είναι μια αλυσίδα –ευγνωμοσύνη, ανάμνηση, ενοχή, λήθη, ευθύνη, υποταγή, εξέγερση– η οποία έσπασε για εκείνον όταν ο χάθηκε ο πατέρας του.

Ο Χισάμ Ματάρ θα επιστρέψει στη Λιβύη αναζητώντας τα ίχνη του “απόντος-παρόντος” πατέρα και θα καταγράψει σ’ αυτό το συγκλονιστικό χρονικό, την περιπέτεια της αναζήτησης και την προσπάθεια να επισκευάσει τους σπασμένους κρίκους της αλυσίδας και να “θεραπευτεί από τη χώρα του”.

matar hisham

Ο Χισάμ Ματάρ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Λίβυους γονείς και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Τρίπολη και το Κάιρο. Έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Λονδίνο.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Στη χώρα των ανθρώπων" συμπεριλήφθηκε στην βραχεία λίστα του Man Booker Prize και του Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της εφημερίδας The Guardian, ενώ απέσπασε πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων τα Royal Society of Literature Ondaatje Prize, Commonwealth First Book Award, Premio Flaiano και Premio Gregor von Rezzori.
To δεύτερο μυθιστόρημά του, "Ανατομία μιας εξαφάνισης", κυκλοφόρησε το 2011. Το βραβευμένο με Pulitzer αυτοβιογραφικό του έργο "Η επιστροφή" εκδόθηκε το 2016 και μεταφράστηκε σε είκοσι εννέα γλώσσες.

Σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Τίτλος: Η επιστροφή

Υπότιτλος: Ένα οδοιπορικό αναζήτησης σε μια κατεστραμμένη χώρα
Ξενόγλωσσος τίτλος: The Return
Συγγραφέας: Matar Hisham
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Επιμέλεια: Εύα Καλεύρα
Βραβεία: Βραβείο Pulitzer 2017
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

logo-3d-small