Ιωάννης Α. Καποδίστριας

ioannis-kapodistriasΤίτλος: Ιωάννης Α. Καποδίστριας
Υπότιτλος: Η γένεση του ελληνικού κράτους

Η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν από τα θέματα που δε με τραβούσαν. Είχαν ασχοληθεί τόσοι πολλοί και είχαν δημοσιευτεί τόσα πολλά γύρω από τη δραστηριότητα του Κερκυραίου πολιτικού, ώστε πίστευα ότι τίποτα το καινούργιο δεν μπορούσε να ειπωθεί γι' αυτόν.

Ξαφνικά θυμήθηκα κάτι που είχε γράψει ο γνωστός Άγγλος ιστορικός A. J. P. Taylor, πριν αρκετά χρόνια, σχολιάζοντας το βιβλίο του John Plamenatz για το γερμανικό μαρξισμό και το ρωσικό κομμουνισμό, ότι καμιά σοβαρή ιστορική εργασία δεν μπορούσε να γίνει πριν από το 1850, όταν άρχισε να υπάρχει εξακριβωμένη στατιστική. Και πρόσθετε: «Ήταν όμως τόσο ελαττωματική και η στατιστική, που μερικοί απέκλεισαν τη δυνατότητα μιας αναμφίλεκτης ιστορίας πριν από την έκρηξη του δευτέρου μεγάλου πολέμου» (A. J. P. Taylor, «Europe: Grandeur and Decline» Penguin Books, 1967, σελ. 135).

Η παρατήρηση αυτή μ' έκαμε ν' αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να πλησιάσω το θέμα της ζωής του Καποδίστρια με περισσότερη αισιοδοξία. Ομολογώ ότι δεν απογοητεύθηκα από την έρευνα που έκαμα, που μου έδειξε ότι πολλά από τα δημοσιευμένα ήταν ανακριβή και ότι πολλές πλευρές της ζωής του Κύβερνου, όπως τον ονομάτισε ο Κωστής Παλαμάς, έμεναν άγνωστες. Και αποφάσισα να προχωρήσω. Αν έκαμα καλά ή κακά θα κρίνουν οι αναγνώστες.

grigoris-dafnisΟ Γρηγόριος Δαφνής, δικηγόρος, δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1909.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση, κατ’ αρχάς στους Παξούς και εν συνεχεία εγκλείσθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στον Τάραντα της Ιταλίας, απ’ όπου δραπέτευσε το 1943. Κατέφυγε στην Αίγυπτο και υπηρέτησε στο υπουργείο Πληροφοριών.
Μετά την απελευθέρωση εργάσθηκε ως πολιτικός συντάκτης σε αθηναϊκές εφημερίδες και σχολιαστής στο ΕΙΡ. Διατέλεσε διευθυντής του ΑΠΕ την περίοδο 1964-65 και γενικός διευθυντής του ΕΙΡ την περίοδο 1965-67.
Κατά τις εκλογές του 1946 και 1959 ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της ΕΠΕΚ αντιστοίχως.
Ο Δαφνής έγραψε πολλά βιβλία ιστορίας και πολιτικής, από τα οποία ξεχωρίζουν το «Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος» (βιογραφία του Σοφοκλή Βενιζέλου) και το «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων, 1923-1940», που θεωρείται κλασικό για την περίοδο αυτή.
Πέθανε στην Αθήνα το 1977.

Τίτλος: Ιωάννης Α. Καποδίστριας

Υπότιτλος: Η γένεση του ελληνικού κράτους
Συγγραφέας: Γρηγόριος Δαφνής
Εκδότης: Κάκτος
Φωτογραφία: Ο Γρηγόρης Δαφνής με τον Οδυσσέα Ελύτη στην Κέρκυρα
Πηγή Φωτογραφίας: koinonkynopiaston.blogspot.gr

logo-3d-small