Ένας από μας

enas-apo-emasΈνα δωδεκάχρονο αγόρι, ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας τους οδηγούν μέσα στη νύχτα προς μια νέα πόλη κι ένα νέο σπίτι, ανυπόμονοι για μια νέα αρχή.

Έχουν μόλις κερδίσει τον «πόλεμο», όπως αποκαλεί ο πατέρας την πικρή διαμάχη με τη μητέρα των παιδιών για το διαζύγιο και την κηδεμονία, και είναι γεμάτοι ενθουσιασμό από την προοπτική της κοινής τους ζωής.

Τα αγόρια πηγαίνουν στο σχολείο, γράφονται σε ομάδες μπάσκετ, κάνουν φίλους. Ο πατέρας δουλεύει από το σπίτι, καπνίζοντας φτηνά πούρα για να κρύψει μια άλλη μυρωδιά.

Όμως σύντομα οι μικρές λεπτομέρειες, τα ανέκφραστα βλέμματα, οι θόρυβοι μες στη νύχτα, τα ολοένα και πιο ύποπτα πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι, γίνονται ανησυχητικά. Τα αγόρια βλέπουν τον πατέρα τους να αλλάζει, να γίνεται αλλοπρόσαλλος και μετά επικίνδυνος.

Με φόντο τα περίχωρα του Νέου Μεξικού και ένα διαμέρισμα ερμητικά κλειστό στον έξω κόσμο, ο Magariel καταφέρνει με τη δύναμη της γραφής του να περιγράψει με συμπόνια και ενσυναίσθηση τη συγκινητική προσπάθεια των δύο αδελφών να προστατέψουν ο ένας τον άλλον από έναν πατέρα που κάποτε εμπιστεύονταν, μα που πια δεν αναγνωρίζουν.

«Μεγαλοφυές, καθηλωτικό, απειλητικά αστείο, σπαρακτικό – ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που πραγματεύεται με πρωτότυπο τρόπο την ανδρική ταυτότητα, τον εθισμό και την οικογένεια. Ο Daniel Magariel είναι μια συναρπαστική νέα παρουσία στην αμερικανική λογοτεχνία»

George Saunders, βραβευμένος με Booker συγγραφέας των βιβλίων Δεκάτη Δεκεμβρίου και Λήθη και Λίνκολν

daniel magariel-1Ο Daniel Magariel γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάνσας.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia και συνέχισε τις σπουδές του ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη.
Εκτός από τη γενέτειρά του, έχει ζήσει στο Μιζούρι, το Νέο Μεξικό, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Χαβάη. Ζει στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του.
Το Ένας από μας είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, πουλήθηκε σε δώδεκα χώρες και έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες.

Τίτλος: Ένας από μας

Ξενόγλωσσος τίτλος: One of the Boys
Συγγραφέας: Daniel Magariel
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Επιμέλεια: Ορέστης Σχινάς
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

logo-3d-small