Άλλαξε ταχύτητα

allakse-taxititaH Σόνια είναι µια σαραντάρα μεταφράστρια αστυνομικών μυθιστορημάτων που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της στη ζωή. Μαθαίνει οδήγηση. Κάνει διαλογισμό. Και παλεύει να επανασυνδεθεί µε την αδερφή της.

Όμως η Σόνια προτιμά να φάει ένα γλυκό παρά να διαλογιστεί.

Η δασκάλα της οδήγησης δεν την αφήνει ν’ αλλάξει ταχύτητα.
Και η αδερφή της δεν απαντά στα τηλεφωνήματά της.

Ο νους της Σόνιας γυρνά πίσω σε τοπία γεμάτα δύναμη από την παιδική της ηλικία – ο απέραντος ουρανός και τα σμήνη των αγριόκυκνων• να χάνεσαι μέσα στα χωράφια µε τα στάχυα σίκαλης. Πώς όμως να επιστρέψει σ’ ένα μέρος που δεν αναγνωρίζει πια; Και πώς μπορεί να αποδράσει από την αποξένωση της Κοπεγχάγης;

Ξεκαρδιστικό όσο και συγκινητικό, το απολαυστικό μυθιστόρημα της βραβευμένης δανέζας Dorthe Nors αφηγείται τη διαδρομή μιας γυναίκας προς τον αληθινό της εαυτό χωρίς χάρτη και οδηγίες, ισορροπώντας μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγμού.

Έγραψαν:

Η Dorthe Nors είναι φανταστική.
Junot Dίaz, συγγραφέας

Πνευματώδες και πικρό, αψύ και λυρικό.
Los Angeles Times

Οξυδερκές και αστείο, λειτουργεί σαν υποδόρια ένεση ανησυχίας και προβληματισμού.
Times

Σε αυτό το σύντομο μυθιστόρημα η Nors κατορθώνει να συμπυκνώσει την ουσία της ζωής… Οι ήσυχες σκέψεις της Σόνιας κάνουν τη διαδρομή ν’ αξίζει τον κόπο, ενώ κάθε μικρή πράξη µη συμμόρφωσης της ηρωίδας είναι αξιαγάπητη.
Spectator

Ελπιδοφόρο χωρίς συναισθηµατισμό, αφήνοντας χώρο στην αγάπη αλλά χωρίς να εξισώνει την αγάπη µε τη μαγεία. Και η αγάπη έρχεται από το πιο αναπάντεχο μέρος, που θα σας εκπλήξει και θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Θα πρέπει να το διαβάσετε και θα καταλάβετε.
Elle

dorthe norsΗ Dorthe Nors γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1970 στο Χέρνινγκ της Δανίας και έχει σπουδάσει σκανδιναβική φιλολογία στο Aarhus University.
Πριν αρχίσει να γράφει βιβλία, μετέφραζε σουηδικά αστυνομικά – κυρίως βιβλία του Johan Theorin. Έκανε το ντεμπούτο της το 2001. Γράφει μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα.
Πιο γνωστό της βιβλίο είναι το Kant Slag, μια συλλογή διηγημάτων που έχει εκδοθεί στα αγγλικά ως Karate Chop. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα, όπως το Harper’s, η Boston Review, η Guernica.
Είναι η πρώτη Δανή συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει διήγημα στο New Yorker – το διήγημα “The Heron” με εικονογράφηση του σπουδαίου Ιταλού coloured pencil artist Marco Mazzoni.
Το 2011 έλαβε τριετή υποτροφία από τον Δανέζικο Οργανισμό Τεχνών για το «ασυνήθιστο και εξαιρετικό ταλέντο της».
Για τη συλλογή διηγημάτων Karate Chop κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο P.O. Enquist.

Τίτλος: Άλλαξε ταχύτητα

Ξενόγλωσσος τίτλος: Spejl, skulder, blink
Συγγραφέας: Dorthe Nors
Μεταφραστής: Λύο Καλοβυρνάς
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

logo-3d-small