Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ

oi-eksi-thanatoi-tou-george-polkΤην άνοιξη του 1948 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ, 35 χρόνων, ανταποκριτής του CBS στην Αθήνα, που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή.

Ήταν μια πολιτική δολοφονία στην καρδιά του Εμφυλίου, που παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, μαζί με το κύριο ερώτημα ποιοι (και γιατί) σκότωσαν τον Πολκ, υπάρχει και το ερώτημα γιατί οι κυβερνήσεις τριών κρατών (Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Βρετανίας) συνεργάστηκαν στενά (και διαχρονικά) για να συγκαλύψουν τους δράστες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, η σημασία της υπόθεσης Πολκ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο διάστημα της μεταπολίτευσης, 1975-2014 εκδόθηκαν στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες 12 βιβλία, και μία διδακτορική διατριβή, σε άλλα τέσσερα υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές και σε πολλά ακόμη –έως και σήμερα– γίνονται σημαντικές επισημάνσεις.

Οι Κ. Παπαϊωάννου και Μ. Ιγνατίου βασίζονται στα στοιχεία, στις προσωπικές μαρτυρίες, στα ευρήματα των ερευνών και στις εκτιμήσεις των προηγούμενων συγγραφέων για τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος και για εκείνους που το συγκάλυψαν, ή το οργάνωσαν. Οι ίδιοι πρόσθεσαν καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από τον σταδιακό αποχαρακτηρισμό απορρήτων πηγών και εγγράφων, κυρίως στις ΗΠΑ. Δεν περιορίζονται στο άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Πολκ, αλλά περιγράφουν λεπτομερώς τις κινήσεις και τις δραστηριότητές του, ως απεσταλμένου του αμερικανικού δικτύου CBS, όπως και όσα επακολούθησαν με «ήρωα» το επόμενο θύμα.

michalis-ignatiouΟ Μιχάλης Ιγνατίου είναι ο ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνεργάζεται επίσης με τον Φιλελεύθερο της Λευκωσίας και το Mega Κύπρου.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Το Σεμινάριο της Ρώμης (Εκδόσεις Ποντίκι), καθώς και των βιβλίων των Εκδόσεων Λιβάνη Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ, με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι, με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια: Τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικανών, με τον Αθανάσιο Έλλις, και CIA: Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα, με τον καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη. Επίσης βοήθησε, κυρίως στο θέμα της έρευνας, στη συγγραφή του βιβλίου Ποιος Επιτέλους Κυβερνά Αυτή τη Χώρα; του Κώστα Παπαϊωάννου.
Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA.
Ήταν μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Δημοσιογραφίας Dody Tsiantar. Έχουν ένα γιο, τον Ανδρέα.

kostas-papaioannouΟ Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1938 στην Νέα Σμύρνη και είναι Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας.

Ο πατέρας του Νίκος προερχόταν από οικογένεια εγκατεστημένη εδώ και πολλούς αιώνες στην Αθήνα («γκάγκαρος Αθηναίος») ενώ η μητέρα του Αγγελική καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1956, σε ηλικία 18 ετών, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», όπου αρχικά κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ, ενώ στην συνέχεια έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ. Έμεινε εκεί μέχρι την μεταπολίτευση του 1974, οπότε μεταπήδησε στα «Νέα», ως υπεύθυνος πλέον για το πολιτικό ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα (1975-78), υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί».
Το 1979, και ενώ εργαζόταν ως πολιτικός συντάκτης στα «Νέα» (έμεινε έως το 1986), ξεκίνησε παράλληλα και την έκδοση του «Ποντικιού», μιας εβδομαδιαίας «πολιτικής - αποκαλυπτικής - σατιρικής εφημερίδας» (κατά την αυτοπαρουσίασή της), η οποία πολύ γρήγορα προκάλεσε αίσθηση με τα ευρηματικά πρωτοσέλιδά της (συνήθως κάποια γελοιογραφία σε μορφή κολλάζ) αλλά και την εξαιρετική «εσωτερική πληροφόρηση» που διέθετε, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 (ο Παπαϊωάννου είχε πολύ φιλικές σχέσεις με τους Κώστα Λαλιώτη και Γιάννη Ρουμπάτη που του έδιναν δημοσιεύματα, αλλά όχι τόσο με τον Δημήτρη Μαρούδα).
Τον Ιούνιο του 2005 ο Παπαϊωάννου πούλησε το «Ποντίκι» στους Αντώνη Δελλατόλα και Δημήτρη Μπενέκο και συνταξιοδοτήθηκε.
Είναι νυμφευμένος και έχει μια κόρη και δύο εγγόνια. Μετά την συνταξιοδότησή του, κατοικεί στην Αίγινα.

Τίτλος: Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ

Συγγραφείς: Μιχάλης Ιγνατίου, Κώστας Παπαϊωάννου
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

logo-3d-small