Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας

istories-mathimatikis-fantasiasΤο βιβλίο Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας περιέχει έντεκα διηγήματα από τον εξωτικό κόσμο των μαθηματικών που τα έγραψαν μερικοί από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους: Άρθουρ Κλαρκ, Λάρι Νίβεν, Γκρέγκορι Μπένφορντ, Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Ρούντι Ράκερ, Γκρεγκ Ίγκαν, Μάρτιν Γκάρντνερ, Άρμιν Γιόζεφ Ντόιτς, Χένρι Γκρος, Τζορτζ Ζιμπρόφσκι και Άλφρεντ Μπέστερ.

Τα μαθηματικά ως επιστήμη αποκαλύπτουν τα ορθολογικά θεμέλια του κόσμου μας και παράλληλα δίνουν έρεισμα για φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ήταν επόμενο να γοητεύσουν τον Ζήνωνα, τον Άμποτ και τον Μπόρχες, δίνοντας έμπνευση και μέθοδο για ιστορίες και πειράματα σκέψης που εξετάζουν τον κόσμο μας από το μηδέν ώς το άπειρο, από τον άνθρωπο ώς το σύμπαν.

Χιούμορ και δράμα, ευφάνταστες αφηγήσεις και νοητικές αναζητήσεις. Τα διηγήματα που φιλοξενούνται σ’ αυτή την ανθολογία μας προσφέρουν μαθηματικά λογοπαίγνια, τοπολογικούς λαβυρίνθους, γεωμετρικές περιπέτειες: ένας άνθρωπος που παγιδεύεται σε μια χώρα δύο διαστάσεων• ένας φοιτητής που πρέπει να βρει τρόπο να ξεφύγει από μια συμφωνία με το διάβολο• ένας πόλεμος με εξωγήινους που διεξάγεται αποκλειστικά με την απόδειξη μαθηματικών θεωρημάτων• ένα τρένο που εξαφανίζεται από τις ράγες του• και τι κάνουμε όταν χαλάσει ο υπολογιστής του διαστημοπλοίου μας.

Έγραψαν για το βιβλίο

Στα τέλη του εικοστού αιώνα η φυσική παρέδωσε τα κλειδιά της επιστημονικής μυθοπλασίας στα μαθηματικά. Η ανθολογία του Χριστόδουλου Λιθαρή μας ξεναγεί στο έργο μερικών από τους σημαντικότερους προδρόμους αυτής της μεταστροφής, χαρίζοντάς μας μερικά από τα ωραιότερα κοσμήματα της διηγηματογραφίας του εικοστού αιώνα.
Τεύκρος Μιχαηλίδης (από τον Πρόλογο του βιβλίου)

Τίτλος: Ιστορίες μαθηματικής φαντασίας
Κείμενα: Larry Niven, Martin Gardner, Robert A. Heinlein, Rudy Rucker, Henry H. Gross, Gregory Benford, Armin Joseph Deutsch, Arthrur C. Clarke, George Zebrowski, Greg Egan, Alfred Bester

Πρόλογος: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Επιλογή κειμένων & μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Εκδότης: Αλεξάνδρεια

logo-3d-small