Τα παιδιά του Σπάρτακου.


sotiriou
Η πολυτάραχη ζωή της Διδούς Σωτηρίου και της αδελφής της Έλλης Παππά, είναι γνωστή σε όλους μας. Ιδέες, πίστη, αξίες, αγάπη, αγώνες, φυλακές, είναι λίγες από τις λέξεις που συνθέτουν την ζωή τους.

Βίοι παράλληλοι μέσα από τους αγώνες τους για την ελευθερία. Κυνηγητό, δίκες και φυλακίσεις, εξορίες, η ιστορία τους. Μέσα από αυτούς τους αγώνες και τις επισκέψεις της Διδούς, στην φυλακή για να δει την Έλλη Αλεξίου, γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου.

Τα παιδιά του Σπάρτακου, το μυθιστόρημα που γεννήθηκε στο μυαλό της, βλέποντας και συζητώντας με τις συγκρατούμενες της αδελφής της, την απασχολούσε για τριάντα περίπου χρόνια.

Η Σωτηρίου από της αρχές της δεκαετίας του ’60 το είχε προαναγγείλει και ένα μικρό απόσπασμα το δημοσίευσε στο περιοδικό «Το Δέντρο» το 1991, επισημαίνονται ότι πρόκειται για ανέκδοτο μυθιστόρημα.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ιστορίας έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της ιστορίας του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, επεσήμανε η Έρη Σταυροπούλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μαζί με τον ανηψιό της Σωτηρίου και γιο του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, Νίκο Ν. Μπελογιάννη, επιμελήθηκαν την έκδοση και δούλεψαν για πάνω από ένα χρόνο, μελετώντας τα χειρόγραφά της, που βρίσκονται στο Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.

«Τα παιδιά του Σπάρτακου» είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η υπόθεσή του διαδραματίζεται στη Θράκη των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και στην Αθήνα της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου. Κεντρικό θέμα του είναι η συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση των ηρώων, που εμπνέονται από την επανάσταση του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου και από τα ιδανικά της Αριστεράς σε μια εποχή που ο τόπος βιώνει δραματικές στιγμές.

Στον πρόλογό της η Έρη Σταυροπούλου λέει μεταξύ άλλων «Ας μη θεωρηθεί, όμως, ότι έχουμε μόνο ένα μυθιστόρημα με θέση, για να προβληθεί μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Τα παιδιά του Σπάρτακου είναι έργο που προβάλλει τα τραγικά υπαρκτά προβλήματα του τόπου το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αν μάλιστα προσέξουμε το λόγο ορισμένων προσώπων, όπως του Νεόφυτου ή της Νίκης, αλλά και της Βασιλιώς, στο τέλος, όπου κάνει τον απολογισμό της ζωής της, βλέπουμε ότι συγκριτικά με τον αγωνιστικό παλμό των πρωταγωνιστών της Εντολής εδώ διαγράφεται η επιθυμία για μια ήρεμη καθημερινή ζωή με την υπέρβαση των πολιτικών αντιθέσεων.
Παράλληλα είναι μια οικογενειακή τραγωδία και ένα έργο ζωντανών χαρακτήρων, στους οποίους αποτυπώνονται υπαρκτοί ανθρώπινοι τύποι.»


Τίτλος: Τα παιδιά του Σπάρτακου
Συγγραφέας: Διδώ Σωτηρίου
Εκδότης: Κέδρος
Σελίδες: 304

logo-3d-small