Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν.


ainstain Ο Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε, είναι επίτιμος καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, και ερευνητής Πυρηνικής Χημείας.

Ως εκπαιδευτικός και ομιλητής διακρίνεται για την ικανότητά του να κάνει την επιστήμη της Χημείας ευχάριστη και κατανοητή στο κοινό. Εξηγεί με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο τα "μυστήρια" της καθημερινής ζωής, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας.

Δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο, ούτε σχολικό αλλά κυρίως ψυχαγωγικό. Διαβάζεται αργά και ανάλογα με τις απορίες που κάθε φορά μας γεννιούνται. Η δομή του βιβλίου απαρτίζεται από  ερωτήσεις με άμεσες απαντήσεις. Υπάρχει συγκεκριμένη  παράγραφος που την ονομάζει "Για Σχολαστικούς".

Σε αυτήν  παρουσιάζονται κάποια ιδιαίτερα στοιχεία της απάντησης της κάθε ερώτησης, ενώ στα απλοϊκά "Πειράματα" παροτρύνει τον αναγνώστη να έχει προσωπική εμπειρία με μικρά πειράματα που γίνονται πανεύκολα. Το "Στοίχημα στο Μπαρ" αφορά ουσιαστικά  κάποια παρατήρηση που θα αποτελέσει την αφετηρία για επιστημονικές συζητήσεις με τους συνομιλητές μας. Επίσης υπάρχει κατατοπιστικό ευρετήριο καθώς και λέξεις κλειδιά.

robert-wolke-1 Το καλύτερο είναι πως έχει και μικρά πειράματα που γίνονται πανεύκολα έτσι ώστε η διασκέδαση μέσω της γνώσης να ζωντανεύει. Όλες οι εξηγήσεις του είναι αυτοτελείς και  καλύπτουν πλήρως τις απορίες.

Πώς αναγνωρίζει το σαπούνι τη βρωμιά? Πως παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα οι μπαταρίες? Σε τι διαφέρει το σιγανό μαγείρεμα από το βράσιμο? Πως λειτουργούν οι «θαυματουργές» συσκευασίες που ξεπαγώνουν τα κατεψυγμένα? Πώς μαγειρεύουν τα φαγητά στους φούρνους μικροκυμάτων? Πώς ξέρουν οι παρασκευαστές τροφίμων πόσες θερμίδες υπάρχουν σε κάθε είδος? Γιατί το νερό σβήνει τη φωτιά? Γιατί είναι λάθος να λες ότι το αλάτι λιώνει τον πάγο? Γιατί οι μαγνήτες τραβούν το σίδερο? Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις την κέτσαπ από το μπουκάλι?

Είναι ένα ευχάριστο, διασκεδαστικό και άκρως κατατοπιστικό βιβλίο που αξίζει να γίνει δωράκι σε αγαπημένους μας.Τίτλος: Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε
Εκδότης: Κέδρος
Σελίδες: 366

logo-3d-small