Άλλη Λογική.

 

alli logiki coverΗ δημιουργικότητα είναι το σπουδαιότερο δώρημα της ανθρώπινης ευφυΐας. Όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του.

Για τα ελληνικά δρώμενα θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε ότι όσο ποιο δύσκολες και ανέλπιδες γίνονται οι συνθήκες τόσο ποιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι θα πρέπει να γίνουμε. Ωστόσο  πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν διαθέτουν δημιουργικές ικανότητες.

Το βιβλίο, η «Άλλη Λογική» απευθύνεται σε όσους  ασχολούνται  με επιχειρήσεις, είτε σε όσους εργάζονται  στην εκπαίδευση ή στον τομέα των μη κερδοσκοπικών φορέων ή απλά σε όποιον ενδιαφέρεται  να ανακαλύψει τις προσωπικές του δημιουργικές δυνατότητες και ικανότητες.

Όπως λέει και ο ιδιος ο συγγραφέας «Σκοπός μου μέσα από αυτό το βιβλίο είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να καταλάβουν το βάθος των δημιουργικών τους ικανοτήτων και τις αιτίες που τους έκαναν να αμφισβητήσουν αυτές τις ικανότητες. Να ενθαρρύνω οργανώσεις να πιστέψουν στις καινοτόμες δυνάμεις που διαθέτουν, και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τις δυνάμεις αυτές να ξεδιπλωθούν, να προωθήσω μια επανάσταση δημιουργικότητας στην εκπαίδευση».

Η ανθρώπινη διάνοια είναι μοναδικά και βαθιά δημιουργική. Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι διαμορφωμένος από ιδέες, πεποιθήσεις και αξίες της ανθρώπινης φαντασίας και κουλτούρας. Ο ανθρώπινος κόσμος είναι πλασμένος από το μυαλό μας όσο κι από το φυσικό περιβάλλον. Η σκέψη και το αίσθημα δεν προσλαμβάνουν απλώς τον κόσμο ως έχει, αλλά αποκτούν ιδέες περί αυτού και ερμηνεύουν τις εμπειρίες προκειμένου να του δώσουν νόημα.

Διαφορετικές κοινότητες ζουν με τρόπο διαφορετικό, σύμφωνα με τις ιδέες που έχουν και τα νοήματα που βιώνουν. Κατά κυριολεξία, οι κόσμοι μέσα στους οποίους ζούμε είναι πλασμένοι από μας. Και μπορούμε να τους αναπλάσουμε.

Οι μεγάλες επαναστάσεις της ανθρώπινης ιστορίας αναδύθηκαν εξαιτίας νέων ιδεών: εξαιτίας νέων τρόπων θέασης που συνέτριψαν τις παλιές βεβαιότητες συνειδητοποιώντας τις δημιουργικές μας δυνατότητες βρίσκουμε κατά ένα μέρος τον εαυτό μας.

Βρίσκουμε το στοιχείο μας και η εκπαίδευση πρέπει να μας βοηθά να το πετύχουμε αυτό, αλλά συχνά δεν γίνεται έτσι και πολλοί απομακρύνονται από τα προσωπικά τους ταλέντα.

Τους καιρούς μας σαρώνει χιονοστιβάδα αλλαγών. Συχνά λέγεται πως κλειδί για το μέλλον είναι η εκπαίδευση.
Πράγματι, αλλά ένα κλειδί γυρνά προς δυο κατευθύνσεις κλειδώνει και ξεκλειδώνει. Για να βγούμε νικητές στην κρίση θα πρέπει να ξεκλειδώσουμε τους διαθέσιμους πόρους, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς τον εαυτό μας και να συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο μεταξύ μας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.

162023_252025901542263_679341213_n
O Sir Ken Robinson είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας πρωτοπόρος στον τομέα ανάπτυξης της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους ομιλητές παγκοσμίως, καθώς οι ομιλίες του ασκούν βαθιά επιρροή σε κάθε ακροατήριο οπουδήποτε στον κόσμο.


Υπολογίζεται ότι πάνω από 240 εκατομμύρια θεατές σε περισσότερες από 150 χώρες έχουν δει τα διάσημα πλέον βίντεο των ομιλιών του στα περίφημα TED Conferences, του 2006 και του 2010.

Συνεργάζεται με κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, με διεθνείς φορείς, με τις «500 επιχειρήσεις του Fortune» και με κάποιους από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου.

Το 1998, ορίστηκε από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας επικεφαλής της επιτροπής για τη δημιουργικότητα, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Το 2005 ανακηρύχθηκε ως μία από τις “Κεντρικές Φωνές” του Time, του Fortune και του CNN.

 

 
 

 
 
 
 

 

Τίτλος: Άλλη Λογική.
Συγγραφέας: Ken Robinson
Εκδόσεις: ΈΝ ΠΛΩ

 

logo-3d-small