Η ιστορία και τα μυστικά του WikiLeaks

wikileaks

Αν και το βιβλίο του Γερμανού ακτιβιστή Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ  δεν είναι το μόνο που αναφέρεται γύρω  από το WikiLeaks, τον Ασάνζ, τον κόσμο των μπλόγκερ και των «χακτιβιστών» διαφέρει γιατί είναι γραμμένο, από κάποιον εκ των έσω, από έναν insider.

Ο Ντάνιελ  διετέλεσε ένας εκ των δύο εκπροσώπων του WikiLeaks γνωστός με το ψευδώνυμο Ντάνιελ Σμιτ, και ήταν εκπρόσωπος Τύπου του WikiLeaks. Με σπουδές Πληροφορικής και με εξειδίκευση στην ασφάλεια δικτύων, τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε σε   μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Η δράση του σε ζητήματα διαφάνειας και ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο τον οδήγησε κοντά στον Ασάνζ. Στο βιβλίο του μάς αφηγείται την πρώτη του συνάντηση με τον Ασάνζ το Δεκέμβριο του 2007, μιλά για τα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του WikiLeaks ο οποίος τελικά αφήνει να φανεί ότι έγινε ακριβώς αυτό που στηλίτευε. "Ο WikiLeaks έχει γίνει ό,τι απεχθάνεται: ένας καταπιεστικός οργανισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί  δεσμευτικά συμβόλαια για να φιμώνει το προσωπικό του, καλλιεργώντας την αδιαφάνεια και την ανευθυνότητα," αναφέρει ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ σε e-mail του.
Τον Σεπτέμβριο 2010 ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ αρνήθηκε  να υπογράψει δήλωση εχεμύθειας όπως απαιτούσε ο Τζούλιαν Ασάνζ από τους εργαζόμενους στον ιστότοπο και αποχώρησε από το WikiLeaks, όπως και άλλοι αμφισβητίες. Με την ομάδα που τον ακολούθησε, ίδρυσε το OpenLeaks, μια μετεξέλιξη της ιδέας του WikiLeaks.
Παρακάτω είναι ένα μικρο απόσπασμα από το βιβλιο:
«Το 2007, όταν μπήκα στο wikiLeaks βρέθηκα ξανά μέλος μιας ομάδας αφοσιωμένης σε έναν και μοναδικό σκοπό: την αμφισβήτηση της εξουσίας που συνεχίζεται να ασκείται κεκλεισμένων των θυρών. Η ανάδειξη της διαφάνειας μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας ηταν  μια απλή όσο και ιδιοφυής ιδέα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο wikiLeaks είδα από κοντά τη διαφθορά που ύπουλα φέρνουν τόσο η εξουσία όσο και η πρακτική της αποσιώπησης πληροφοριών. Η πορεία που ακολούθησε το wikiLeaks καθώς περνούσαν οι μήνες δυσαρέστησε τον πυρήνα της ομάδας και τελικά συντέλεσε στην αποχώρηση μας το Σεπτέμβριο του 2010. Ήμουν σίγουρος ότι ο διπλωματικός, πολύ συχνά μάλιστα παθητικός τρόπος που ασκούσα δημοσίως κριτική θα αμφισβητούσε και την εξουσία του wikiLeaks και κατ επέκταση τον ιδρυτή της, ακριβώς όπως συμβαίνει σε άλλους οργανισμούς.
Στην πραγματικότητα όμως συνέβη το αντίθετο. Παρ' όλο που μικρές ομάδες της διεθνούς κοινής γνώμης -κυρίως όσοι γνώριζαν ήδη το wikiLeaks -είδαν με κριτικό μάτι την εξέλιξη της, τελικά η μόδα που γεννήθηκε γύρω από την ψηφιακή πλατφόρμα αποκάλυψης και τον ιδρυτή της υπονόμευσαν την εν λόγω αμφισβήτηση. Ο Τζούλιαν και το wikiLeaks, άρρητα δεμένοι μεταξύ τους, κατέληξαν να θεωρούνται ένα ποπ φαινόμενο. Κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κενό ενημέρωσης που άφησε να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός, ο οποίος μάλιστα έχει σημαία του τη διαφάνεια.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πολλοί αξιοποίησαν την πλατφόρμα μας για να κάνουν τις αποκαλύψεις τους, έτσι και εγώ αποφάσισα να δημοσιοποιήσω απόρρητο υλικό. Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Για πάρα πολύ καιρό δεν μπορούσα να αποφασίσω αν έπρεπε να παραμείνω πιστός στην υπόσχεση μου ή στις προσωπικές μου ηθικές αξίες. Εμείς, εντός τον WikiLeaks, δηλώναμε συχνά ότι, για να κατανοήσει κανείς καλά τον κόσμο, απαιτείται απλώς μια σωστή καταγραφή της ιστορίας. Με αυτό το βιβλίο αποφάσισα να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου."

 

Τίτλος:  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ WIKILEAKS
Η θητεια μου στην πιο επικινδυνη ιστοσελιδα του κόσμου
Συγγραφέας: Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ
Εκδοτικός Οίκος:   Κέδρος

 

 

 

logo-3d-small