Μαύρη Πέτρα.


mavri-petra
Τέσσερις μήνες ή 160 μέρες, σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που σημάδεψαν την Ελλάδα το 1916. Αύγουστος - Δεκέμβριος 1916. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, στο εσωτερικό της σπαράζεται από τον Εθνικό διχασμό.

Ο συμμαχικός στόλος βρίσκεται στον Πειραιά, μαίνεται ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών, το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας, το κράτος της Θεσσαλονίκης, οι νότες του ναυάρχου Dartige du Fournet, τα Νοεμβριανά, το ανάθεμα του Βενιζέλου, ο αποκλεισμός των λιμανιών, ο μεγάλος λιμός...

Το Νοέμβριο του 1916, η Ελλάς βρισκόταν με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μία στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αγγλογάλλοι, αξίωσαν την παράδοση τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού από την κυβέρνηση των Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση του Σπυρίδωνα Λάμπρου απέρριψαν τό αίτημα, μέ αποτέλεσμα στίς 18 Νοεμβρίου ο Γάλλος ναύαρχος Φουρνιέ να αποβιβάσει συμμαχικά αγήματα στο Φάληρο και να βομβαρδίσει με τα πολεμικά του πλοία τμήματα της πόλης κοντά στο Παλάτι.

Louis_Dartige_du_Fournet_1915
Ο βομβαρδισμός σταμάτησε το βράδυ, έπειτα από συμφωνία του Κωνσταντίνου με τους πρεσβευτές της Αντάντ. Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες ήταν 82 Έλληνες οπλίτες χωρίς νά υπολογίζονται τά θύματα του άμαχου πληθυσμού. Στή συνέχεια οι υποστηρικτές του βασιλιά ξέσπασαν πάνω στους πολιτικούς τους αντιπάλους εξαπολύοντας άγριες επιθέσεις κατά βενιζελικών στόχων.

Λεηλατήθηκαν σπίτια και καταστήματα, φονεύθησαν 35 πολίτες καί φυλακίσθηκαν 992 υποστηρικτές του Βενιζέλου. Η αιματοχυσία αυτή θά έμενε στήν ιστορία μέ τό όνομα "Νοεμβριανά".

Με κεντρικό μοτίβο τον εθνικό διχασμό, το φάντασμα των Νοεμβριανών, τους βενιζελικούς και τους αντιβενιζελικούς, τον λιμό και την τρομοκρατία, ο αναγνώστης βλέπει την ιστορία να εξελίσεται μέσα από τα μάτια του  πρωταγωνιστή του βιβλίου «Μαύρη πέτρα», Άγγελου Σιγανού, που εγκλωβισμένος στη δίνη της εποχής χειρίζεται τη γραφομηχανή του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

skrip-p1-18-11-1916
Ενός πρακτορείου ειδήσεων που ήταν υπηρέτης δύο αφεντάδων. Γιατί ενώ οργανικά ανήκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και επομένως έπρεπε να περνάει με τον τρόπο του τη γραμμή της εθνικής πολιτικής, δηλαδή της ουδετερότητας της χώρας, ο Αγγλογάλλος διευθυντής του Πρακτορείου, Ιωάννης Παρρέν, σύζυγος της γνωστής φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν, έκανε στο μέτρο του δυνατού το αντίθετο. Περνούσε με τον τρόπο του τη γραμμή της Αντάντ.

Μέσα στην δίνη των γεγονότων, ο έρωτας, του πρωταγωνιστή με το κορίτσι που γνώρισε στο ταχυδρομείο, ήταν η υποσεινήδητη προσπάθεια επιβίωσης.

Giannis-Grigarakis
Ο ειρηνιστής, αντι-ήρωας Άγγελος Σιγανός, όταν έχασε τα πάντα, είχε να επιλέξει ανάμεσα σε έναν βασανιστικό θάνατο ή την φυγή, αρνούμενος να γίνει ακόμη ένα θύμα του Εθνικού Διχασμού.

Επέλεξε την ελευθερία και από το τραίνο πέταξε την μαύρη πέτρα, αναθεματίζοντας όλα όσα τον οδήγησαν στην απόφασή του. Τον έρωτα, τον θάνατο, τον πόλεμο.

Ο Γιάννης Γρηγοράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Στην ίδια πόλη σπούδασε νομικά και σήμερα δικηγορεί. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο διαβήτης του Πλάτωνα (2009) και Μαύρη Πέτρα (2011). Άλλα έργα του: Η μητρόπολη του χάους, Η συνωμοσία των αγγέλων και Καφέ Προκόπ.

 

Τίτλος: Μαύρη Πέτρα
Συγγραφέας: Γιάννης Γρηγοράκης
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος

logo-3d-small