Το θεώρημα του παπαγάλου.

to-theorima-tou-papagalou3

Το γράμμα του φίλου του Ελγκάρ από το Μανάους της Βραζιλίας, που είχε 50 χρόνια ακριβώς να δει, εξέπληξε τον βιβλιοπώλη Πιερ Ρυς. Το γράμμα του παλιού του φίλου, τον προετοίμαζε για την παραλαβή ενός φορτίου σπανιότατων και ως εκ τούτου πολύτιμων βιβλίων. Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών, μιας μικρής παρέας ετερόκλητων ανθρώπων και ενός πολυλογά παπαγάλου.

Το δεύτερο γράμμα που θα παραλάβει μετά από λίγο καιρό ο κ. Ρυς, θα κάνει άνω-κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτης, που προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο θάνατο του παλιού του φίλου, θα αναζητήσουν τη λύση μέσα στις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων.

Η παρέα των ηρώων κάνει έτσι ένα ταξίδι στους αιώνες μέσα από τον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών, έναν κόσμο πολύ πιο ανθρώπινο από όσο αφήνουν να φανεί οι περίπλοκες εξισώσεις.

Με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο ο συγγραφέας Ντένι Γκετζ, κατορθώνει να ταυτίσει την αναζήτηση των αιτιών του αινιγματικού θανάτου του φίλου του Πιέρ Ρυς με την αναζήτηση της γνώσης και τη μετατροπή της, σε μαγευτική περιπέτεια στην ιστορία των μαθηματικών.

Το έργο έχει τα χαρακτηριστικά αστυνομικού μυθιστορήματος και η δομή της πλοκής, τη μορφή αινίγματος -προβλήματος, καθώς από την αρχή μέχρι το τέλος ερευνάται η απάντηση στον περίεργο θάνατο του Γκροσρούβρ.

Ο συγγραφέας κάνει μια γοητευτική περιπλάνηση στα μυστικά της επιστήμης των μαθηματικών και προσπαθεί να μυήσει με ελκυστικό τρόπο τους αναγνώστες στη σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών.

Το Παρίσι, οι ταξιδιωτικές περιγραφές, η περιπετειώδης αφήγηση και τα Μαθηματικά είναι τα συστατικά στοιχεία αυτού του εκρηκτικού μείγματος που με την μορφή μυθιστορήματος μυεί με διασκεδαστικό τρόπο μεγάλους και μικρούς στον κόσμο των αριθμών και στη λογική του.


to-theorima-tou-papagalou1

Ο Ντενί Γκετζ γεννήθηκε το 1940 στο Σετίφ της Αλγερίας και πέθανε στο Παρίσι το 2010. Το 1957 πήγε για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί τον βρήκε ο Μάης του '68, στις εξεγέρσεις του οποίου πρωτοστάτησε. Στο ερώτημα ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του,απαντούσε χωρίς δισταγμό: «Οι ημέρες του Μάη του '68». Η πολυπραγμοσύνη του και το ενδιαφέρον του για τις τέχνες ενεργοποιήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία ώστε να ξεφύγει από την τραγική καθημερινότητα και να βρει κάτι που να έχει νόημα και ορίζοντα ζωής.

Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα. Ανήσυχο πνεύμα, άνθρωπος με χιούμορ και σπάνιες ευαισθησίες, πάντοτε προσπαθούσε να βρει πρωτότυπους τρόπους για να μυήσει το κοινό στο μαγικό σύμπαν των μαθηματικών.

Ορισμένα βιβλία του διακρίνονται για την αιχμηρή πολιτική τους ματιά, κάτω από το ιστορικό τους περίβλημα. Ο Γκετζ σκιαγραφούσε τους μαθηματικούς, όχι μόνο με την επιστημονική τους ιδιότητα αλλά και ως κοινωνικούς μεταρρυθμιστές.

Εκτός από συγγραφέας ήταν διακεκριμένος μαθηματικός, καθηγητής Ιστορίας και Επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και σεναριογράφος. Ιδιαιτέρως αγαπητός στην Ελλάδα, την είχε επισκεφθεί το 2005 για να παρουσιάσει το δέκατο τέταρτο βιβλίο του, «Τα αστέρια της Βερενίκης» («Ψυχογιός») και το 2008 για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη σχέση Επιστήμης και Λογοτεχνίας.Τίτλος: Το θεώρημα του παπαγάλου.
Τίτλος πρωτοτύπου: Le Théorème du Perroquet
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
Συγγραφέας: Denis Guedj
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος

logo-3d-small