Είτε παίδες Ελλήνων είτε παίδες βαρβάρων και τα δυο δεν γίνεται.

eite-paides-ellinon
"Η Αθήνα είναι χτισμένη γύρω από ένα μεγαλοπρεπή ναό που λέγεται Πάγκρεας και είναι στην περιοχή Παγκράτι, κοντά στην Ακρόπολη."

Αμάθεια ή ημιμάθεια? Τι είναι τελικά χειρότερο; Αυτό αναρωτήθηκα διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Είτε παίδες Ελλήνων, είτε παίδες βαρβάρων. Και τα δύο δε γίνεται».

Μας κάνει να γελάμε και μετά? Το χαμόγελο σβήνει και μένει η λύπη για την ημιμάθεια. Ποιος την προκάλεσε και ποιος την συντηρεί? Πολλά μπορούνε να γραφτούνε πάνω σε αυτό το ερώτημα. Αλλά ΌΧΙ, δεν θα εκτρέψω την σημερινή βιβλιοπαρουσίαση σε πολιτικοκοινωνικά μονοπάτια.

Ο Ντοστογιέφσκι στο έργο του «Οι Δαιμονισμένοι», αναφέρει: «Η ημιμάθεια είναι η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας. Τελείως άγνωστη μέχρι την εποχή μας είναι χειρότερη από την πανούκλα, την πείνα, και τον πόλεμο».

Στην περιγραφή του βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει: "Θα ήταν σωστό να επισημάνω ότι το βιβλίο αυτό δεν θα φέρει μόνο γέλιο. Θα βρεθείτε όπως και εγώ βρέθηκα, αρκετές φορές αντιμέτωποι με ένα ξεχωριστό βάθος απλοϊκής λογικής και συνάρτησης, με την τραγικότητα και το δράμα, με την άδολη προσπάθεια του κοινού homo sapiens να μεταφέρει, να μεταδώσει τη γνώση, να πληροφόρηση, να μορφώσει και να μορφωθεί, να λιγοστέψει τους φόβους και τις αμφιβολίες του για τη ζωή, το θάνατο, την ευτυχία, τη μιζέρια. Χαρείτε το. Σίγουρα θα σας κάνει να χαμογελάσετε, να γελάσετε και κάποιες φορές να σταθείτε σκεφτικοί."

Απολαύστε μερικά από τα μαργαριτάρια του βιβλίου. Σίγουρα θα σας κάνουν να γελάσετε. Κι αν μετά σταθείτε σκεπτικοί, τότε θα έχετε βρει θέμα προς συζήτηση με την παρέα σας, γιατί ο αγράμματος κι ο σοφός δεν διαταράσσουν την αρμονία του κόσμου. Τη θύελλα τη φέρνουν οι ημιμαθείς...

Μερικά... μαργαριτάρια:

1302697688 funny-exam-answers-05

“Ετεροφαλή είναι τα αδέλφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή”

“Μόρφωση είναι η ικανότητα να περιγράφεις ένα ωραίο κορίτσι χωρίς να χρησιμοποιείς προστυχόλογα”

“Οι γόνδολες είναι ζώα που ζουν στα κανάλια της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Μερικοί τουρίστες τα νοικιάζουν από τις γονδολιέρες οπού ζουν”

''Ο εξοστρακισμός ήταν μια αρχαία τιμωρία όπου σου έβαζαν έξι όστρακα κι έπρεπε να τα χτυπήσεις και να τα σπάζεις με το κεφάλι σου. Μερικές φορές πετύχαινε, άλλες όχι.''
Από μαθητική έκθεση

''Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν προστυχόλογα. Προχτές στο πανηγύρι του Σταυρού, κάτω στην Καρούτα, κάποιος είπε ανυπερθέτος. Οι άλλοι έκαναν πως δεν κατάλαβαν.''
Από άρθρο επαρχιακής εφημερίδας, 1977

''Την Κυριακή διαβάζουμε το κόμιξ με τα πουλιά του Αρκά. Μια Κυριακή, η μάνα μου στεναχωρέθηκε πολύ. Από τότε και για σεβασμό, το διαβάζουμε κρυφά.''
Από έκθεση μαθήτριας δημοτικού σχολείου, 1992

''Το αρνάκι το σφάζουμε το Πάσχα. Τον υπόλοιπο χρόνο δεν το ενοχλούμε. Μετά έρχεται πάλι το Πάσχα, οπότε το ξανασφάζουμε.''
Από ημερολόγιο 12χρονης, Καρδίτσα, 1981

blonde equation thumb23

''Οι μεταφέροντες ζώα άσφαχτα και άνευ βεβαιώσεως του αστιάτρου υποχρεούνται να τα σφάξουν και να τα γδάρουν προ της επιβιβάσεως, διότι τα ζώα μεταδίδουν μύκητες και μικρόβια ενδοβλαβή διά την υγείαν και θα διώκονται...''
Επιγραφή σε ΚΤΕΛ, 1970

''Όσοι την είδανε τη Σιωπή των Αμνών στο σινεμά, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, κατανοούν απόλυτα το πού μπορεί να οδηγήσει η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον σεβασμό στο Θεό, μέχρι ανθρώπους δάγκωνε και τους μάσαγε το συκώτι, το ανθρωπόμορφον, το άθεον τέρας!''
Από κήρυγμα ιερέα σε εκκλησίασμα Κυριακής

''Α, να χαθείς, που θα με πεις εμένα ιδιοχείρως. Ιδιόχειρος είσαι και φαίνεσαι, ζώον!''
Γυναίκα μάρτυρας στο πταισματοδικείο, Αθήνα, 1990

''Η Ρυμοτομία είναι βαρύτατη ασθένεια από την οποία υποφέρουν οι κάτοικοι των πόλεων. Στα χωριά δεν έχει ακόμα μεταδοθεί''
Από έκθεση μαθήτριας δημοτικού σχολείου

a97319 g202 13-tetris

''Το στήθος είναι ένα εξάρτημα που το φοράνε μόνο οι ωραίες γυναίκες''
Από μαθητική έκθεση

''Η μάνα του Ρασπούτιν ήταν η Ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας.''
Aπό Έκθεση για τη Ρωσία μαθητή του Γυμνασίου Καρδίτσας

''Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ. ''
Γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Θηβών

''Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά! ''
Aπό διαγωνισμό στα Θρησκευτικά - Λύκειο Ξάνθης

''Ο κύκλος είναι μία στρογγυλή γραμμή, χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει.''
Γυμνάσιο Ηρακλείου

''Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, εκτός αν σταματήσεις το διαβήτη.''
Γυμνάσιο Καρδίτσας

Αποσπάσματα από γραπτά μαθητών:

cf83ceaccf81cf89cf83ceb70001

"Τα Χερουβίμ και τα Σεραβίμ ήταν μικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά-αριστερά στο πλάι των μεγάλων αγγέλων. Τα Χερουβίμ χερούβιζαν (δεξί πέταγμα) και τα Σεραβίμ σερούβιζαν (πέταγμα αριστερό). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουβίμ, για πέταγμα κατευθείαν στη μέση."

"Τις πιο ισχυρές βιταμίνες τις βρίσκουμε στα χόρτα και ειδικότερα στα βλήτα, με πάμπλουτες βληταμίνες και οξέα."

"Η τήξις και η πήξις ήτανε φαινόμενα της πυξίδας."

"Η αρκούδα κοιμάται όλον τον χειμώνα για να αποφύγει την χειμερία νάρκη."

"Λιμνοθάλασσα λέγεται πας θάλασσα που τα λίμνασε, και όχι πας λίμνη που τα θαλάσσωσε."

"Η γωνία Α στην κορυφή του τριγώνου λέγεται Αγωνία. Στον πάτο της βάσης, δεξιά και αριστερά, λέγονται Παταγωνία."

"Η γάτα είναι ένα τετράποδο θηλαστικό με τέσσερα πόδια αθόρυβα, μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά."

"Όταν ο ατμός παράγεται έξι φορές ταχύτερα, το λέμε εξάτμιση."

"Η χιλιετηρίδα είναι ερπετό και αυτό, αλλά με χιλιάδες πόδια, και κατά πολύ μεγαλύτερο από όλα τα άλλα."

"Παρθένο δάσος είναι το δάσος όπου το χέρι του ανθρώπου δεν πάτησε ποτέ πόδι."

"Ανεμογκάστρι λέμε, συνήθως, για γυναίκα που νομίζει έγκυος, αλλά που δεν είναι. Ένοχος συνήθως ο γκαστρίμυθος που την παρέσυρε σε ακολασίες ακατανόμαστες και αυτός είναι ύποπτος τύπος, με μισόκλειστα μάτια και στραβοπατημένα παπούτσια, που δίνει και το κακό παράδειγμα στους νέους και που, μάλλον, και κουκουές είναι."

funnypart-com-failing your math test

"Η Σαλώμη ήταν μια μικρή Ιουδαία χορεύτρια που την πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο, για την ανανέωση της περιτομής της."

"Ο Τσαρλητσάμπαλην εκπροσωπεύτηκε επαξίως από τον Σαρελό αλήτη μικρού μήκους. Μερικές φορές και σε ρόλο αλήτη μεγάλου. Αφόντεροι και ο μικρός και ο μεγάλος μήκος άνευ ήχου και φωνής, τελείως μουγγού κινηματογράφου προπολεμικού."

"Ο Λίβανος είναι χώρα από την οποίαν βγαίνουν άνεμοι και ένας απ’ όλους ο λίβας και μέχρι τα δικά μας τα μέρη γι’ αυτό και μυρίζει λιβάνι μπαχαρικό που το καίνε οι παπάδες. Η Λιβαδειά καμία σχέση μ’ όλα αυτά, αν και πλησίον."

"Η Αθήνα είναι χτισμένη γύρω από ένα μεγαλοπρεπή ναό που λέγεται Πάγκρεας και είναι στην περιοχή Παγκράτι, κοντά στην Ακρόπολη."

"Η Χαλκομανία είναι μια βαρύτατη ψυχασθένεια που προκαλώνεται από την αιμόλυνση του περιβάλλοντος που μας περιτριγυρίζει. Μερικές φορές αθεράπευτη."

235270-boystudy-300x249

"Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά."

"Ανακύκλωση στο χαρτί δεν μπορεί να γίνει και όποιοι το λένε αυτό δεν τα ξέρουν καλά τα πράγματα ή μπορεί και νάναι πληρωμένοι από κάποιους.
Ανακύκλωση μετάλλου μπορεί να γίνει, δηλαδή το κουτάκι της κοκακόλας μπορούμε να το λυώσουμε και να ξαναγίνει αλουμίνιο. Το χαρτί μπορούμε να το ξανακάνουμε δέντρο; Κάποιος δεν μας τα λέει καλά τα πράγματα."

"Οι βιταμίνες βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα στις αλφαμίνες και γαμαμίνες."

"Η θεωρία των συναλλαγών, απ' ό,τι καταλαβαίνω, δεν είναι καθαρές δουλειές αυτά τα πράγματα."

"Το 31 είναι πολύ κακός τζόγος. Ο πατέρας μου μας είπε ότι μια φορά 31 άνθρωποι παίζανε 31 και ήρθανε 31 μπάτσοι και τους έβαλαν 31 μέρες φυλακή και μετά 31 δικαστές τους εδικάζανε 31 μέρες και τους τιμώρησαν με 31 χρόνια φυλακή. Κάναμε πως το πιστέψαμε για να μη γίνει φασαρία."
Πρόχειρο γραπτό μαθητή, Αθήνα, 1990

"Στην Αγγλία οι δημοπρασίες γίνονται στον οίκο της Σόφης. Επίσης, στον οίκο της Κρίστης. Είναι λίγο ξεδιάντροποι οι Εγγλέζοι!"
Από μαθητική έκθεση

a97319 g202 8-woman

"Σήμερον θα επισκεφθεί το εργοστάσιόν μας ο Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής εις τα Πλαίσια Εθιμοτυπικών Επισκέψεων (ΠΕΕ) που έχει εφαρμόσει η Εθνική Επανάστασις. Ο Διοικητής, Στρατηγός Μάρκου, θα έλθει εις τας 11 πρωινήν. Να μην τον υποδεχθώμεν με χειροκροτήματα, διότι πρόκειται περί ήρωος του συμμοριτοπολέμου και όχι θεατρίνα της επιθεωρήσεως! Αρκούν δύο ουρανομήκεις ζητοκραυγαί χαμηλοφώνως: ΖΗΤΩ! ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ! ή κάτι παρόμοιον."
Ανακοίνωση στο τμήμα προσωπικού εργοστασίου, Θήβα, 1969

Ο αγροτικός ιατρός θα εξετάζει αγροτικές παθήσεις Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη. Από 8 π.μ. μέχρι 2 μ.μ., όλες οι άλλες παθήσεις μεταφέρονται σε παθήσεις άλλων ημερών.
Ανακοίνωση σε αγροτικό ιατρείο, 1989

"Κατά τις αργίες, το Γραφείον Τουριστικών Πληροφοριών θα λειτουργεί μόνον εργάσιμες ημέρες."
Επιγραφή σε γραφείο του Ε.Ο.Τ. στην Πάρο, 1980

"Ζητείται πρώην καλόγερος για συνεργασία πληροφοριών συγγραφής πονηρών βιβλίων χιουμοριστικού στυλ ή για να γίνουν και βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Εχεμύθεια απόλυτος."
Μικρή αγγελία αθηναϊκής εφημερίδας

"'Ανευ ταυτότητος δεν θα παραδίδονται δικαιολογητικά απωλείας παλαιάς ταυτότητος βάσει της οποίας θα εκδοθεί η νέα ταυτότης."
Επιγραφή σε αστυνομικό τμήμα Αθήνας, 1971Τίτλος: Είτε παίδες Ελλήνων, είτε παίδες βαρβάρων και τα δύο δε γίνεται.
Συγγραφέας: Δημήτρης Ν. Μαρκόπουλος
Εκδότης: Γνώση

logo-3d-small