Κωνσταντινούπολη. Η πόλη των απόντων.

i-poli-ton-aponton p1Βυζάντιο, Augusta Antonina, Nova Roma, Κωνσταντινούπολη. Ενώ άλλες ονομασίες που της αποδόθηκαν είναι «Βασιλεύουσα», «Βασιλίς των πόλεων», «Μεγαλόπολις» και «Επτάλοφος», «Ανθούσα», είναι ονομασίες που δόθηκαν σε μία και μόνο πόλη με τεράστια ιστορική σημασία. Την Κωνσταντινούπολη.

Μια πόλη μωσαϊκό, που συνδυάζει μοναδικά την απλότητα με την κομψότητα. Μια πολυπολιτισμική πόλη, που υμνήθηκε από ποιητές, που έγινε το σκηνικό πολλών ταινιών και ενέπνευσε μουσικούς και συγγραφείς.

Η Αγία Σοφία, το Τοπ Καπί, το Πατριαρχείο, τα τζαμιά, τα τείχη, τα μουσεία, τα λουτρά, οι συναγωγές, οι αγορές, οι υπαίθριοι πραματευτές, συνθέτουν ένα σκηνικό που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Παζλ ιστορίας, πολιτισμών, οικονομίας, αφήνουν το άρωμα μιας πόλης μυθικής, που δεν θέλει να αποκαλύψει τα μυστικά της εύκολα.

Απαιτεί να την ψάξεις, να την γυρίσεις. Να πας στο Πέραν και στα Πριγκιποννήσια, να διασχίσεις τις γέφυρες και να απολαύσεις τον καφέ και το γλυκό σου, στα καφενεία. Να διαπραγματευτείς στα μικρομάγαζα και να χαζέψεις από ψηλά την πόλη που ανοίγεται στα πόδια σου.

Πολλοί συγγραφείς έχουν προσεγγίσει με ευλάβεια θαρρείς, την Κωνσταντινούπολη. Ο Γκωτιέ, ο Φλομπέρ, ο Ζεράρ Ντε Νερβάλ, ο λόρδος Μπάιρον. Ο Τούρκος αρχιτέκτονας και συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, προσπάθησε με τα έργα του να γεφυρώσει, μέσα από τα προσωπικά βιώματα της γενέθλιας πόλης του το χθες με το σήμερα. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε τα σοκάκια της Πόλης, τις λιθόστρωτες λεωφόρους της, τα ξύλινα αρχοντικά της, το τέλος ενός πολιτισμού αλλά και τη γέννηση ενός καινούργιου.

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, έρχεται με την σειρά του να κάνει ένα διαφορετικό οδοιπορικό, στον χώρο και τον χρόνο. Έρχεται να ανακαλύψει και να μας αποκαλύψει, την ιστορία και την κουλτούρα «των άλλων» –των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Εβραίων, των Λεβαντίνων, των Ρώσων...

Επί οκτώ χρόνια ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας περιηγήθηκε δρόμο δρόμο τις ιστορικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης ξετρυπώνοντας λησμονημένα εκκλησάκια, γκρεμισμένες συναγωγές, βυζαντινές δεξαμενές γεμάτες σκουπίδια και ερείπια μιας ιστορίας πολύ πρόσφατης. Η Πόλη των Απόντων είναι ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη των «άλλων»: των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτό για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους.

i-poli-ton-aponton p2Ο αναγνώστης καλείται να ακολουθήσει τον συγγραφέα σε μια σειρά από περιπάτους στην Πόλη, γειτονιά γειτονιά, αλλά και σε διαδρομές σε περιόδους της ιστορίας της και στο παρελθόν και το παρόν μίας από τις ιστορικές κοινότητές της. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής και οθωμανικής. Αλλά και για έναν αγώνα απογραφής του τι απομένει στη σημερινή Ιστάνμπουλ των 17 εκατομμυρίων από ένα παρελθόν πολυεθνικό και πολύγλωσσο, που χαρακτήριζε την Πόλη κατά τη μιάμιση χιλιετία κατά την οποία υπήρξε πρωτεύουσα αυτοκρατορική.


Η Πόλη των Απόντων είναι μία μεγαλούπολη όπου η απουσία έχει βάρος ισάξιο με την παρουσία στην αστική ταυτότητα. Δίπλα στη μεγαλούπολη που σφύζει από ζωή και κίνηση λανθάνει η πόλη της μνήμης και τα σιωπηλά μνήματά της. Τη σημερινή Κωνσταντινούπολη τη χαρακτηρίζει η νοσταλγία και το αίσθημα της απώλειας. Κάθε βήμα στις ιστορικές γειτονιές το συνοδεύουν τα αδιάψευστα ίχνη μιας απουσίας. Θλιβερή μαρτυρία εγκαταλελειμμένων σπιτιών και ιερών. Σπίτια που τα κατοικούν «άλλοι». Ρημαγμένα νεκροταφεία. Η ανάμνηση ενός παρελθόντος ευτυχέστερου για πολλούς ξυπνά τη νοσταλγία και τη θλίψη. Όχι μόνο στα μέλη των μειονοτικών ομάδων που αφανίστηκαν από το αστικό τοπίο αλλά και στην παλιά αστική τάξη της Πόλης. Αυτή ολοένα και περισσότερο αναπολεί την πολυπολιτισμική μητρόπολη του παρελθόντος που αφανίστηκε τον εικοστό αιώνα.

Στην Πόλη των Απόντων ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας συνδέει τον γεμάτο ζωή και ζωντάνια κόσμο του παρόντος των ιστορικών συνοικιών της Πόλης με εκείνον των ιστορικών κατοίκων τους. Έτσι αποκαθιστά τον ιστορικό και κοινωνικό σύνδεσμο σε ένα χάσμα που για τον επισκέπτη μοιάζει, δικαιολογημένα, αγεφύρωτο. Ταυτόχρονα, όμως, ξεφεύγει από την παγίδα της θρηνωδίας για ένα χαμένο παρελθόν. Παραμερίζοντας τη νοσταλγία και τη μελαγχολία, παραδίνεται στη μαγεία της σημερινής Πόλης που τον τριγυρίζει. Αφήνεται στη χαρά της ανακάλυψης, αγαπά τους μικρόκοσμους που συναντά και τους κατοίκους τους, βιώνει την αγωνία του επερχόμενου τέλους τους. Το τέλος έχει, αυτή τη φορά, τη μορφή προγράμματος «αστικής εξυγίανσης» – νέος συρμός, κύμα που σαρώνει την Κωνσταντινούπολη καταστρέφοντας συνοικίες, μνημεία, ζωές, επαγγέλματα και συνήθειες αιώνων.


i-poli-ton-aponton p3Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα το 2003 με απέραντη ικανοποίηση. Την ίδια χρονιά μετοίκησε στην Πόλη, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του έκτοτε. Πειραματίστηκε σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όπου έσπασε τα μούτρα και τα νεύρα του. Δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του «Mergermarket», πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου των «Financial Times». Aπό το 2011 συνδιευθύνει το ξενοδοχείο «Άνεμος» στο Κάστρο της Ίμβρου. Αλλά κατά βάση είναι επαγγελματίας νομάς. Όταν δεν περιφέρεται σε μέρη μακρινότερα, κινείται στο τρίγωνο Πόλη-Λονδίνο-Αθήνα. Δηλώνει νεο-Πολίτης και πιστεύει πως όποιον έζησε στην Πόλη ελάχιστες μητροπόλεις θα τον εντυπωσιάσουν.


Συγγραφέας : Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

logo-3d-small