Μπορώ και χωρίς ευρώ.

mporo-kai-xoris-to-evro1Η ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, εμφανίστηκε την δεκαετία του 1980 σε διάφορες χώρες του κόσμου και ισχυροποιήθηκε από τις ανάγκες των πολιτών. Τα τελευταία όμως χρόνια και, ελέω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν και που αφορά όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, η Ελλάδα ανακαλύπτει ένα σχετικά καινούριο πρόσωπο της οικονομίας, την κοινωνική οικονομία ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τον τρίτο τομέα της οικονομίας.

Η αλληλεγγύη και η δημοκρατική συμμετοχή είναι βασικά συστατικά της ανταλλακτικής - αλληλέγγυας οικονομίας. Είναι μια οικονομία φτιαγμένη από τους πολίτες και όχι τους καταναλωτές, για να καλύπτει τις ανάγκες τους, μέσω ισοδίκαιου καταμερισμού των πόρων. Είναι «φιλική» με το περιβάλλον, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο και με αειφορικές τεχνικές, ενώ δε στοχεύει στη μεγέθυνση των οικονομικών μονάδων.

Στο βιβλίο «Μπορώ και χωρίς ευρώ», ο Ανδρέας Ρουμελιώτης αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και ο Μπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο «Αλληλέγγυο Κολοκύθι» του Παρισιού, στα LETS και τις «Πόλεις σε Μετάβαση» στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας.

Στο βιβλίο «Μπορώ και χωρίς ευρώ», μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη και επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα στα πρότυπα του Πελίτι, του Οβολού της Πάτρας και του ΤΕΜ του Βόλου, ταξινομημένα σε ενότητες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.

Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι του Μάριου Βαλασόπουλου, ενώ τα σκίτσα είναι από τους Γιάννη ΚΥΡιακόπουλο, Γιάννη Ιωάννου, ΒΑΣίλη Μητρόπουλο, Γιάννη Καλαϊτζή, Δημήτρη Χατζόπουλο, Κάρλος Λατούφ, Διογένη Καμμένο, Ηλία Μακρή, Κώστα Μητρόπουλο, Ανδρέα Πετρουλάκη, ΣΤΑΘΗ Σταυρόπουλο.mporo-kai-xoris-to-evro2Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και πέρασε ώρες ατέλειωτες παρατηρώντας τα τρελά νερά του Ευρίπου και διαβάζοντας Σκαρίμπα. Από πολύ μικρός έτρεχε με ομάδες και οργανώσεις. Ανακατεύθηκε με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, απ' όπου, ευτυχώς, βγήκε σώος και αρτιμελής. Ανάμεσα στα '82 και '86 ήταν υπεύθυνος "συμφώνως τω νόμω" του προδρομικού περιοδικού "Μια Απόπειρα στη Χαλκίδα" και, φτηνά τη γλύτωσε το '83, όταν έκατσε για τα καλά στο σκαμνί κατηγορούμενος για "περιύβριση αρχής δια του τύπου" και άλλα πολλά.
Τον Ιανουάριο του 1987 συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στην ίδρυση του πρώτου τοπικού ραδιοσταθμού της χώρας που βγήκε στα ερτζιανά του Ευρίπου. Έγραψε τότε και στο περιοδικό "Σχολιαστής" απ' όπου τον "ψαρεύει" ο διευθυντής της "Ελευθεροτυπίας".
Δούλεψε στα μπετά, στους φούρνους και στον αμίαντο αλλά την ψυλλιάσθηκε ότι το να κουνάς το χέρι σου κρατώντας ένα στυλό είναι πιο προσοδοφόρο και "την έκανε" από κει.
Εργάστηκε 5 χρόνια ως παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο, συνεργάστηκε στην τηλεόραση και σε διάφορα περιοδικά. Μια εκπομπή του παίζεται σε 49 επαρχιακούς σταθμούς.
Από μικρός στο κουρμπέτι, έχει οργανώσει συνέδρια, σεμινάρια, διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και χάπενινγκ. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, με μετεκπαίδευση στις εργασιακές σχέσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου δούλεψε δύο χρόνια ως μελετητής.Συγγραφέας : Ρουμελιώτης Ανδρέας
Εκδότης : ΙΑΝΟΣ Α.Ε.

logo-3d-small