Αντίο Παλιέ Κόσμε.

αντιοΗ νεα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου κυκλοφόρησε τον φετινό Σεπτέμβριο και αποτελείται από 21 συνομιλίες μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Μάνος Χατζιδάκης, η Φλέρυ Νταντωνάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), ο Ιόλας, η Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ και άλλοι.

Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι έχουν πέσει στα χέρια του πολλά ενδιαφέροντα ένθετα κυριακάτικων εφημερίδων με συνεντεύξεις ανθρώπων που θα συνοδέψουν πολύ ευχάριστα τον απογευματινό του καφέ. Κοινή θεματική μεταξύ των διαφορετικών συνομιλητών δεν υπάρχει, αγγίζονται πολλά και διαφορετικά θέματα με ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Αν και οι περισσότεροι από τους συνομιλητές έχουν πεθάνει σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει την πολύ εύστοχη επικαιρότητα των λεγομένων τους. Μερικές από τις συνομιλίες σου δίνουν την εντύπωση ότι έχουν γίνει από σημερινούς ανθρώπους αναφερόμενες στο παρόν και πολλές φορές ίσως, στο μέλλον αυτής της χώρας.

Ο τίτλος του βιβλίου κρύβει μία νοσταλγικότητα για ένα κόσμο που φεύγει για να τον διαδεχθεί ένας νέος με λιγότερη ανοχή για τέτοιες προσωπικότητες. Οι απόψεις αυτών των πολύ ιδιαίτερων ανθρώπων αποκαλύπτουν μία συνέπεια σε αρχές και κανόνες που ακολούθησαν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Ο λόγος τους είναι άκρως γοητευτικός, παρουσιάζοντας ιδέες και σκέψεις που διαβάζονται ευχάριστα, προβληματίζουν και φέρνουν αυτούς τους διανοούμενους πιο κοντά μας, επιτρέποντας μας να τους γνωρίσουμε λίγο περισσότερο και με μερικούς από αυτούς να πρωτοσυστηθούμε.

Ένα από τα μειονεκτήματα του βιβλίου, αν και ο Τσαγκαρουσιάνος μας προετοιμάζει από τον τίτλο για αυτό, είναι ότι δεν πρόκειται για συνεντεύξεις αλλά για συνομιλίες που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες όπως το "Τέταρτο" του Μάνου Χατζιδάκι, το "01", η "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία", ο "Ήχος" και το "Cover Story". Συνομιλίες με ανθρώπους που δύσκολα μπορούν να καταταχτούν σε κατηγορίες, αλλά είναι χωρίς καμία αμφιβολία ιδιοφυή και εκκεντρικά.

Οι συνεχείς και πολλές φορές εκτεταμένες παρεμβάσεις του στο κείμενο, που καταλήγουν σε μία ερώτηση, καταδεικνύουν το αδιαμφισβήτητα ανήσυχο πνεύμα του, αλλά πολλές φορές κυριαρχεί ή καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σε αυτές τις συνομιλίες από ότι ίσως χρειάζεται. Αυτοπροβάλλεται μία πολύ ιδιαίτερη και δυναμική προσωπικότητας που ίσως θα έπρεπε να είναι πιο διακριτική, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βάση στα λεγόμενα των συνομιλητών του. Ομολογουμένως αυτή ίσως να είναι η μόνη αρνητική πτυχή ενός πολύ καλού βιβλίου.

Τίτλος: Αντίο Παλιέ Κόσμε.
Συγγραφεας: Σταθης Τσαγκαρουσιάνος
Εκδόσεις: Δρομέας

logo-3d-small