Brain Rules.

BRAIN RULES«Δοκιμάστε να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό 8.388.628x2 νοερά. Μπορείτε να το κάνετε σε λίγα δευτερόλεπτα; Υπάρχει ένας νεαρός που μπορεί να διπλασιάσει αυτόν αριθμό 24 φορές μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Και δίνει πάντα τη σωστή απάντηση. Υπάρχει ένα παιδί που μπορεί να σου λέει επακριβώς τι ώρα είναι ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στον ύπνο του. Υπάρχει ένα κορίτσι που μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τις  διαστάσεις οποιουδήποτε αντικειμένου από απόσταση έξι μέτρων. Υπάρχει ένα κορίτσι που σε ηλικία 6 ετών ζωγράφιζε τόσο ζωντανά και εντυπωσιακά ώστε έγινε έκθεση με τα έργα του σε γκάλερι  της Μάντισον Άβενιου. Όμως κανένα από αυτά τα παιδιά  δεν μπορεί να μάθει να δένει τα κορδόνια του. Πραγματικά  κανένα τους δεν έχει δείκτη νοημοσύνης πάνω από 50.


Ο εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην είναι ίσως τόσο παράξενος όσο των παιδιών που προαναφέραμε, αλλά δεν είναι λιγότερο εκπληκτικός. Είναι μακράν το πιο εξελιγμένο σύστημα μεταφοράς πληροφοριών πάνω στη Γη και έχει την ικανότητα να παίρνει τα  μικρά μαύρα σημαδάκια πάνω σε αυτό το κομμάτι λευκασμένου ξύλου αυτό και να βγάζει νόημα από αυτά. Για να πετύχει αυτό το θαύμα, ο εγκέφαλος στέλνει ηλεκτρικά σήματα σε εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων, που αποτελούνται από εγκεφαλικά κύτταρα τόσο μικρά ώστε χιλιάδες από αυτά μπορούν να χωρέσουν μέσα στην τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Και τα κάνετε όλα αυτά σε λιγότερο χρόνο από όσο παίρνει για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας. Όντως, τα κάνατε μόλις τώρα Εκείνο που είναι εξίσου απίστευτο, αν λάβουμε υπόψη μας τη στενή μας σύνδεση μαζί του, είναι αυτό: Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.


Αυτό έχει παράξενες συνέπειες. Προσπαθούμε να μιλάμε στο κινητό μας και να οδηγούμε ταυτόχρονα, παρόλο που είναι κυριολεκτικά αδύνατο για τον εγκέφαλο να δίνει προσοχή σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έχουμε δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που προκαλεί μεγάλο στρες, παρόλο που ένας στρεσαρισμένος εγκέφαλος είναι πολύ λιγότερο παραγωγικός. Τα σχολεία μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε η πιο ουσιαστική μάθηση να πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αστείο αν δεν ήταν επιβλαβές. Τι φταίει; Το γεγονός ότι οι επιστήμονες του εγκεφάλου σπάνια συνομιλούν με δασκάλους και επιχειρηματίες εκπαιδευτικούς και λογιστές, επιθεωρητές και γενικούς διευθυντές. Αν δεν έχεις το Περιοδικό της Νευροεπιστήμης στο τραπεζάκι σου, είσαι εκτός «κυκλώματος». Το βιβλίο που κρατάτε έχει σκοπό να σας βάλει σε αυτό το «κύκλωμα».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου Brain Rules που σαν στόχο του έχει να παρουσιάσει 12 πράγματα που γνωρίζουν οι νεύροεπιστήμονες για τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας. Ο συγγραφέας τα αποκαλεί «Εγκεφαλικούς Κανόνες» . Για κάθε κανόνα, εκθέτει  τα επιστημονικά στοιχεία ενώ δίνει και  μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να εφαρμοστούν αυτοί οι  κανόνες  στην καθημερινή μας ζωή - στη δουλειά, στο σχολείο κοκ.

Οι ιδέες οι οποίες ολοκληρώνουν τα κεφάλαια αυτού του βιβλίου δεν είναι συνταγές για καλύτερη ζωή. Είναι μια κλήση για έρευνα. Άλλωστε ο συγγραφέας είναι επιστήμονας ερευνητής που ερευνά τη μοριακή βάση των ψυχιατρικών διαταραχών. Ερευνά και προσπαθεί να κατανοήσει την  απόσταση ανάμεσα στο γονίδιο και τη συμπεριφορά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
mentina
Ο Τζον Μεντίνα είναι αναπτυξιακός μοριακός βιολόγος και ερευνητικός σύμβουλος. Είναι διευθυντής του Εγκεφαλικού Κέντρου για την Εφαρμοσμένη Έρευνα Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού του Σιάτλ. Επίσης, διδάσκει στο Τμήμα Βιομηχανολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.  Eίναι  ιδιωτικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις και σε ερευνητικά προγράμματα που χρειάζονται αναπτυξιακό μοριακό βιολόγο.

Τίτλος: BRAIN RULES
Συγγραφέας:ΤΖΟΝ ΜΕΝΤΙΝΑ
Εκδόσεις: Ψυχογιός

 

logo-3d-small