Το μυστικό ήταν η ζάχαρη.

TO-MYSTIKO-HTAN-H-ZAXARHΘύμα και θύτης. Αγάπη, στοργή, φόβος, εξάρτηση, παθητική υποχώρηση και μέσα από όλα αυτά το θύμα γίνεται θύτης, μέσα σε μια σχέση εξάρτησης.

Στην Κρήτη του Μεσοπολέμου μεγαλώνει η Κατίνα, σ’ έναν κόσμο σκληρό αλλά αθώο. Η μοίρα της, ίδια με πολλών γυναικών της εποχής αυτής, θα την οδηγήσει στον μεταπολεμικό Πειραιά και στην ασφυκτική αγκαλιά του Θέμελη, ενός άντρα-γρίφου που ασκεί μια καταστροφική και ανεξήγητη γοητεία στις ψυχές των άλλων, παραμένοντας σκοτεινός και αντιφατικός ως το τέλος.

  «Έτσι και η ζωή μου. Σαν το φλιντζάνι μου μέσα στο δικό του, έτσι η ζωή μου μέσα στη δική του. Απόλυτα εξαρτημένη. Κι οι δυο μαζί για τα σκουπίδια» 

Η ηρωίδα, ως άλλη Πηνελόπη, εγκλωβίζεται σ’ έναν αδιέξοδο έρωτα, σ’ ένα γάμο μαρτυρικό μ’ ένα μοιραίο Οδυσσέα που κρύβει καλά τα δικά του μυστικά.Από την προπολεμική Κρήτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά, η ιστορία δεμένη με τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας, στροβιλίζεται γύρω από ένα ζευγάρι εκρηκτικό που βιώνει την καλοσύνη και τη σκληρότητα, την υπομονή και τον παραλογισμό, την αφοσίωση και τον αμοραλισμό.

Η Κατίνα έμαθε να ρίχνει ζάχαρη στις πληγές της, για να ξεπερνάει τον πόνο που της προκάλεσαν οι αλυσίδες  που η ίδια φόρεσε στον εαυτό της και δεν βρήκε ποτέ την δύναμη να τις σπάσει και να ελευθερωθεί...

Το μυστικό ήταν η ζάχαρη, που έκανε τα πικρά γλυκά στη ζωή της Κατίνας.


TO-MYSTIKO-HTAN-H-ZAXARH1Η Τέσυ Μπάιλα κατάγεται από τις Κυκλάδες αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού και μετάφραση Λογοτεχνίας. Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές της εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα.

Είναι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Παράλληλα δημοσιεύει δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά. Το Μυστικό ήταν η Ζάχαρη είναι το τρίτο της μυθιστόρημα.


Τίτλος: Το μυστικό ήταν η ζάχαρη
Συγγραφέας: Τέσυ Μπάιλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός

logo-3d-small