Συνέντευξη με την Σοφίκα Ελευθερουδάκη.


sofika

 Σκεφτείτε «έξω από το κουτί», μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο, ρωτείστε «γιατί».


1. Τόπος καταγωγής? Γεννήθηκα στην Αθήνα – κατάγομαι από 4 υπέροχα μέρη της Ελλάδας: Λευκάδα, Σπέτσες, Μύκονο και Μονεμβασία. Η θάλασσα είναι η ζωή μου!

2. Οι θύμισες των παιδικών χρόνων πόσο διαμόρφωσαν την αισθητική σας άποψη? Ζούσαμε πάντα σε σχετικά minimal διακοσμημένους χώρους, κοντά σε αγαπημένα απλά αντικείμενα.

3. Τι υπάρχει από αυτές τις αναμνήσεις στο σπίτι σας? Υπάρχει μία αντίστοιχη προσπάθεια για ηρεμία και χαλάρωση στο χώρο.

4. Τι στυλ διακόσμησης προτιμάτε? Το minimal, χωρίς να μου υπαγορεύει κανείς όμως το στυλ με αυστηρότητα.

5. Αγαπημένο χρώμα και τι συμβολίζει? Αν μιλάμε για τοίχους – το καθαρό άσπρο! Συμβολίζει την απαραίτητη καθαρότητα – στο μυαλό, στην ψυχή, στις σχέσεις, στο χώρο.

sofika-p1
6. Ποιο κτίριο θα θέλατε να έχετε κτίσει, αν ήσασταν αρχιτέκτονάς? Είναι πάρα πολλά για να τα απαρυθμίσω – το αγαπημένο μου είναι το Fallingwater του Frank Lloyd Wright. Το έχω επισκεφθει δύο φορές – άνοιξη και φθινόπωρο και είναι όνειρο!


7. Ποιο κτίριο θα θέλατε να γκρεμίσετε? Φοβάμαι οτι είναι πολλά – στο μυαλό μου έρχεται μια πολυκατοικία 6 ορόφων με δώμα με στέγη πάνω πάνω και μεγάλη ποικιλία από καγκελάκια στα μπαλκόνια...

8. Είστε συλλέκτης? Οχι, δεν μου αρέσει να μαζεύω πράγματα.

9. Αγαπημένη πόλη? Νέα Υόρκη

10. Αγαπημένο στέκι? Δεν το έχω βρει ακόμη – μου αρέσει να πειραματίζομαι.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Αθήνα? Η Πλάκα. Μια απογευματινή βόλτα στην Πλάκα με κάνει να ξεχνώ κάθε κακή σκέψη.

12. Ποιό είναι το ποιό αγαπημένο σας αντικείμενο από μικρή, που καταφέρατε να αγοράσετε? Δεν είχα ποτέ τέτοιες επιθυμίες.

13. Ποιό είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι? Ο καναπές μου – μου αρέσει να είναι βολικός για ξάπλες μπροστά στο τζάκι.

14. Αγαπημένο λουλούδι? Ο νάρκισσος – είναι άσπρος και μου θυμίζει τα Χριστούγεννα.

15. Ο αγαπημένος Αρχιτέκτονας ή dεsigner? Frank Lloyd Wright, Richard Meier, ο Αλέξανδρος Τομπάζης, η ομάδα ISV, η «δική μας» Μάρθα Γιαννακοπούλου που έφτιαξε τον νέο Κεντρικό «Ελευθερουδάκη» της Αθήνας αλλά και πάρα πολλοί νέοι, λιγότερο γνωστοί ίσως αλλά εξαιρετικά ταλαντούχοι αρχιτέκτονες.

16. Πως ορίζετε το καλό γούστο? Να είσαι πιστός στον εαυτό σου και στις αρχές σου. Μην κάνεις κάτι για επίδειξη. Δώσε σημασία στο αληθινό, στη φύση.

eleftheroudaki
17. Αν θέλατε να αποδώσετε την σημερινή πολιτοικο-οικονομική κατάσταση με ένα τραγούδι, ένα συγγραφικό ή θεατρικό έργο ποιό θα ήτανε αυτό? Θα  «λοξοδρομήσω» λίγο με την απάντηση μου: Αν υπάρχει ένα βιβλίο που δείχνει υπέροχα την κατάσταση μας σήμερα αλλά και προτείνει λύση – αυτό είναι το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα. Προτείνω σε όλους να το (ξανα)διαβάσουν και να σκεφτούν τα μηνύματα.


18. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που εισπράξατε από την επαγγελματική σας επαφή με τα βιβλία και ποια τα αρνητικά? Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μαθαίνεις από τα βιβλία – ακόμη και αν απλά διαβάζεις τους καταλόγους των εκδοτών. Βλέπεις τις τάσεις της επιστήμης, της τέχνης... Κατά τα άλλα, όπως και με κάθε εμπόριο, γνωρίζεις από κοντά πολλούς ανθρώπους, γνωρίζεις την αχαριστία και την ματαιοδοξία... σε όλο τους το μεγαλείο!

19. Μετά από τόσα χρόνια δραστηριοποίησης στον χώρο του εμπορίου και εν μέσω οικονομικής κρίσης, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά? Σκεφτείτε «έξω από το κουτί», μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο, ρωτείστε «γιατί». Αποφύγετε το Δημόσιο.

20. Αν επαναπροσδιορίζατε τις αξίες της ζωής μας ποια θα βάζατε πρώτη? Πάντα πρώτη την υγεία.

21. Η επαγγελματική σας ενασχόληση με το βιβλίο έγινε από συνειδητή επιλογή? Ηταν αυτονόητη η κατάληξη στην οικογενειακή επιχείρηση – τουλάχιστον εκείνη την εποχή – βέβαια είχα μεγαλώσει ανάμεσα σε βιβλία και τα πάντα μου ήταν οικεία...

 

 

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Συνεντεύξεις


sxediastiko