Συνέντευξη με τον Γιώργο Βερνίκο

gv-p02

 


 

 


Σίγουρα υπάρχει μεγάλη οργή στους πολίτες, κυρίως επειδή στη δικτατορία οι δεσμοφύλακες ήταν ορατοί, είχαν όνομα και έβλεπες καθαρά την πηγή της βαναυσότητας.  Σήμερα νοιώθεις πολλές φορές βαναυσότητα, αλλά δεν μπορείς να τη διαγνώσεις, άρα δεν μπορείς να αμυνθείς.

1. Τόπος καταγωγής? Η Σίφνος. Το ωραιότερο ίσως κυκλαδίτικο νησί.

2. Οι θύμισες των παιδικών χρόνων πόσο διαμόρφωσαν την αισθητική σας άποψη? Οι θύμισες των παιδικών μου χρόνων είναι συνδεδεμένες με τη Σίφνο.  Τα μονοπάτια, οι μυρωδιές, τα πανηγύρια, το Πάσχα, η θάλασσα.  Όλα αυτά μου δημιουργούν μεγάλη συγκίνηση και σίγουρα έχουν διαμορφώσει την αισθητική μου.  Λίκνο ομορφιάς και μέτρου η πατρίς μου, όπως λέει και ο ποιητής.

3. Τι υπάρχει από αυτές τις αναμνήσεις στο σπίτι σας? Το πατρικό σπίτι στη Σίφνο έχει αναλάβει ο αδελφός μου και έχει διατηρήσει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδικών μας χρόνων.  Στο σπίτι, που έκτισα πρόσφατα με την κόρη μου στη Σίφνο, έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολλά στοιχεία των παιδικών αναμνήσεων, αλλά με μία σύγχρονη αντίληψη.

gv-p01
4. Τι στυλ αρχιτεκτονικής προτιμάτε?
Προφανώς την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, που να τη χαρακτηρίζει το μέτρο και να μην αναπαράγει τα μεγαλοαστικά πρότυπα της Αθήνας.

5. Αγαπημένο χρώμα και τι συμβολίζει? Μου αρέσει το κόκκινο γιατί συμβολίζει τον έρωτα, την επανάσταση, τον Ολυμπιακό και τη φωτιά. Το πράσινο γιατί συμβολίζει το περιβάλλον και την ελπίδα.  Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας και της πατρίδας μας.

6. Ποιο κτίριο θα θέλατε να έχετε κτίσει, αν ήσασταν αρχιτέκτονας? Αν ταξίδευα στο χρόνο, φυσικά τον Παρθενώνα.  Για να έρθουμε στη σύγχρονη Ελλάδα, μου αρέσει πολύ το Μουσείο της Ακρόπολης, παρά την κριτική που έχει υποστεί. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση ξεχωρίζει στη Λεωφόρο Συγγρού. Θα ήθελα πολύ να συμμετείχα στην ομάδα που σχεδιάζει την ανάπλαση του Δέλτα από το Ίδρυμα Νιάρχου.

7. Ποιο κτίριο θα θέλατε να γκρεμίσετε? (ή ένα κτίριο για βραβείο κακογουστιάς) Mάλλον θα διάλεγα να γκρεμίσω το μισό ξενοδοχείο President στη Λεωφόρο Κηφισίας.

8. Είστε συλλέκτης? Είμαι για διάφορα πράγματα, χωρίς να είμαι μανιακός με κάτι συγκεκριμένο. Συλλέγω βιβλία, γκραβούρες, γραμματόσημα. Πρόσφατα με ενδιαφέρουν οι μακέτες τραίνων!

9. Αγαπημένη πόλη? Σίγουρα η Αθήνα. Άλλωστε με έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη της και έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος της πόλης στη δεκαετία του ’80.

gv-p04
10. Αγαπημένο στέκι?
Πολλά. Αναφέρω τα μπαράκια στη Σκουφά, τη «Ράτκα» και το εστιατόριο «Inbi».

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Αθήνα? Το Κολωνάκι, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο και το Γκάζι.

12. Ποιο είναι το ποιο αγαπημένο σας αντικείμενο από μικρός, που καταφέρατε να αγοράσετε? Οτιδήποτε έχει σχέση με τη θάλασσα. Από φουσκωτό μέχρι ιστιοπλοϊκό.  Θα πρόσθετα και τη μοτοσικλέτα.

13. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι? Ένας πίνακας του Παναγιώτη Τανιμανίδη και μία σφαίρα γλυπτό του Ρόκου.

14. Ο αγαπημένος Αρχιτέκτονας ή designer? Αγαπημένος μου αρχιτέκτονας είναι ο Βαγγέλης Στυλιανίδης και designer η Άρια Κοριζή.

15. Ασχοληθήκατε ενεργά με τον αντιδικτατορικό αγώνα, παλέψατε, βασανιστήκατε και
φυλακιστήκατε για την ελευθερία και την δημοκρατία. Πως κρίνετε το γεγονός ότι η
αντίδραση των πολιτών εκφράζετε με στροφή προς την άκρα των πολιτικών χώρων? Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Ο κόσμος είναι παραζαλισμένος και δεν ξέρει τι να επιλέξει. Το δυσάρεστο είναι ότι οι ικανοί νέοι άνθρωποι θεωρούν τη δημοκρατία δεδομένη ή απαξιωμένη και δίνουν μεγάλη σημασία στην προσωπική τους ανέλιξη. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη οργή στους πολίτες, κυρίως επειδή στη δικτατορία οι δεσμοφύλακες ήταν ορατοί, είχαν όνομα και έβλεπες καθαρά την πηγή της βαναυσότητας.  Σήμερα νοιώθεις πολλές φορές βαναυσότητα, αλλά δεν μπορείς να τη διαγνώσεις, άρα δεν μπορείς να αμυνθείς.

gv-p05
16. Συμμετοχική δημοκρατία. Πως μπορεί να εκφραστεί?
Θεωρώ υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει στα κοινά.  Είναι η προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Το «νοιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου» είναι και αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό.

17. Η Greenpeace Ελλάδας έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό έργο. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέτετε ως πρόεδρός της? Σε μια περίοδο με μεγάλη ρευστότητα και σύγχυση, το να παραμένεις σταθερός στους στόχους και τις αξίες σου έχει μεγάλη σημασία.  Η οικονομική κρίση δεν πρέπει ν’ αποτελέσει δικαιολογία για οπισθογύρισμα στην οικολογική μας συνειδητοποίηση. Η Greenpeace πρέπει να παραμείνει στην αιχμή της μεθοδικής και ακτιβίστικης δράσης με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση όλων μας για σεβασμό στη φύση.

18. Αν θέλατε να αποδώσετε την σημερινή κατάσταση με ένα τραγούδι, ένα συγγραφικό ή θεατρικό έργο ποιο θα ήτανε? Νομίζω ότι ο Ροίδης και ο Σουρής του 19ου αιώνα μας βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα και οι αδυναμίες μας είναι βαθιά και διαχρονικά.

19. Η οικονομική κρίση που περνάμε πιστεύεται ότι θα μετατραπεί σε αναζήτηση νέων
αξιών? Μακάρι. Η ιστορία προχωράει δύο βήματα μπρος και ένα πίσω. Να αξιοποιήσουμε την κρίση για μία νέα κλίμακα αξιών όπου στην κορυφή δεν θα είναι το χρήμα και ο καταναλωτισμός.

gv-p06
20. Από την επαγγελματική σας δραστηριοποίηση στην ελεύθερη αγορά και εν μέσω οικονομικής κρίσης, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά?
Να μην περιμένουν τίποτα από το κράτος, να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, να είναι ενεργοί πολίτες, να μάχονται για τη δημοκρατία και να πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη.

21. Αν επαναπροσδιορίζατε τις αξίες της ζωής μας ποια θα βάζατε πρώτη, μετά την υγεία και την οικογενειακή ευτυχία? Σίγουρα η υγεία, η οικογενειακή ευτυχία, η αγάπη για τους ανθρώπους είναι τα σημαντικότερα. Θα πρόσθετα και την αναγνώριση από ανθρώπους που εκτιμάμε, για την επαγγελματική μας ικανότητα και τη στάση ζωής μας, καθώς και τη δυνατότητα για μια αξιοπρεπή οικονομική διαβίωση.Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Συνεντεύξεις


sxediastiko