Συνέντευξη με την Μαρία Κανελλοπούλου.

maria-kanellopoulou p01Επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες της ζωής μας, πρώτη θα έβαζα το Φιλότιμο!!

1. Τόπος καταγωγής? Εχω γεννηθεί στην Αθήνα αλλά η καταγωγή μου είναι από τη Κεφαλλονιά.


2. Οι θύμισες των παιδικών χρόνων πόσο διαμόρφωσαν την αισθητική σας άποψη? Στο πατρικό μου σπίτι κυριαρχούσαν πάντα τα χρώματα, και η μητέρα μου λόγω έλλειψης χρημάτων συνήθιζε να διακοσμεί το χώρο με υφάσματα που έραβε η ίδια. Ένα φθηνό τραπεζι  έπαιρνε ζωή από ένα τραπεζομάντηλο χρωματιστό  και γινοταν μια εντυπωσιακή τραπεζαρία .  Χρώμα στους τοίχους πάντα.  
Το φώς από τις παλιές λάμπες της γιαγιάς δημιουργούσε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Το πατρικό μου σπίτι ήταν πάντα γεμάτο κόσμο. Όμορφες αναμνήσεις με αγάπη.  Έμαθα πως κάθε αντικείμενο μπορεί να πάρει ψυχή και αξία αν το αγαπάς και πως δεν χρειάζονται χρήματα για να έχεις ένα όμορφο σπίτι.

maria-kanellopoulou p033. Τι υπάρχει από αυτές τις αναμνήσεις στο σπίτι σας? Ένα παλιό σαλονάκι της γιαγιάς φερμένο από τη Ρωσία, που λατρεύω.

4. Τι στυλ αρχιτεκτονικής προτιματε? Λατρεύω τα παλιά νεοκλασικά της Αθήνας, τα κτίρια της Βιέννης αλλα και την Αραβική Αρχιτεκτονική και την Ενετικη Αρχιτεκτονική. Είναι περίεργο αλλά είμαι σαν τον χαμαιλέοντα. Κάποιες φορές είναι σαν να ταξιδεύω στο χρόνο.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι η ιστορία ενός κτιρίου, μιας πόλης. Η ιστορία προσδίδει ένα σεβασμο, μια οντότητα!  Σε όσα ταξίδια αξιώθηκα να πάω, μαγεύτηκα  από τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές και κουλτούρες. Όλα τα μερη του κόσμου τα νοιώθω σπίτι μου.

5. Αγαπημένο χρώμα και τι συμβολίζει? Αγαπώ το βαθύ πρασινο γιατί με ξεκουράζει.  Είναι το χρώμα της θάλασσας όταν καθρεφτίζονται οι βράχοι και τα βουνά μέσα της. Ακόμα μου δίνει την αίσθηση της μανας γής και μου εμπνέει μια σοβαρότητα.

6. Ποιο κτίριο θα θέλατε να έχετε κτίσει, αν ήσασταν αρχιτέκτονάς? Το παλιό δημαρχείο της Βιέννης με το γοτθικό του ρυθμό μέσα στη κλασική Βιέννη. Είναι πολύ εντυπωσιακό με το πύργο των 98 μέτρων και τον ιππότη στη κορυφή. Στο κήπο του γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, με αποκορύφωμα τη Χριστουγεννιάτικη αγορα. Το έχτισε ο Φρίντριχ Φον Σμιτ, υπεύθυνος για πολλά κτίρια στην Ευρώπη. Όταν βρίσκομαι στη Βιέννη, είναι ο αγαπημένος μου περίπατος.

maria-kanellopoulou p087. Ποιο κτίριο θα θέλατε να γκρεμίσετε? Δυστυχώς δεν είναι ένα! Είναι τόση η κακογουστιά στην Αθήνα, ιδιαίτερα στο κέντρο είναι και εμφανέστατη. Θα κατέστρεφα σίγουρα τη Πλατεία Ομονοίας όπως την κατάντησαν. Είναι αληθινά απίστευτο ότι αυτό είναι εργο αρχιτεκτόνων!!!!!!
Τι να πρωτολαλήσω όμως και για το νεοπλουτισμό που καλά κρατεί! Ο καθένας χτίζει ότι του καπνίσει. Ετσι λοιπόν βλέπεις ένα Πηλιορήτικο σπίτι, δίπλα σε ένα νεοκλασικό. Αφού έχουνε λεφτά κάνουν ότι θέλουν! Δυστυχώς σ αυτή τη πόλη υπάρχει αναρχία δόμησης.

8. Είστε συλλέκτης? Συλλέγω  μινιατούρες γουρουνάκια από διάφορα υλικά.

9. Αγαπημένη πόλη? Αγαπώ τη Βιέννη που τη θεωρώ και δεύτερο σπίτι μου γιατί  για πολλά χρόνια κάνω συναυλίες εκει και έχω αποκτήσει φίλους. Η Βιέννη είναι ένα απέραντο μουσείο. Είναι μια πόλη που προσφέρει ηρεμία, και έχει απίστευτη  αισθητική.  Αγαπώ όμως και το Λονδίνο για τη πολυπληθυσμικότητα του  την ενέργειά του και τα χρώματά του.

10. Αγαπημένο στέκι? Όπου υπάρχουν καλοί φίλοι είναι το καλύτερο στέκι.

maria-kanellopoulou p0511. Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Αθήνα? Μου αρέσει να περπατάω στην  Πλάκα. Δεν τη χορταίνω ποτε! Οι γειτονιές της, οι μυρωδιές της! Είναι η Αθήνα που μας αξίζει! Η πόλη που ζούμε είναι ξένη, αφιλόξενη και γκρίζα. Έτσι μας την έκαναν!!!
Οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες ασχολούνται μόνο με έργα εντυπωσιασμού. Ποιος δημοτικός άρχοντας σε πολιτισμένο κράτος επιτρέπει να μετατραπεί το Δημόσιο Σήμα, δηλαδή το μέρος που βρίσκονται οι τάφοι αρχαίων επιφανών Αθηναίων, σε ένα απέραντο σκουπιδαριό? Ειλικρινά νοιώθω ντροπή που η όμορφη Αθήνα μας δεν έχει το σεβασμό που της αξίζει.

12. Ποιό ήταν το ποιό αγαπημένο σας αντικείμενο από μικρή, που καταφέρατε να αγοράσετε? Αγόρασα στα 16 μου μια κιθάρα με χρήματα που μάζευα και άρχισα να γρατζουνάω και να μαθαίνω ακκόρντα. Ποτέ δεν έμαθα καλά, αλλά ετσι κι αλλοιώς η μουσική έγινε η ζωή μου.

13. Ποιό είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι? Τα παλιά βιβλία μουσικής του πατέρα μου και οι παλιές φωτογραφίες της γιαγιάς. Με δένουν με το παρελθόν που δε θέλω να ξεχνώ γιατι αυτό μου ανοίγει το δρόμο για το μέλλον.

maria-kanellopoulou p0914. Ο αγαπημένος Αρχιτέκτονας ή designer? Οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες σε αυτά τα θέματα αλλα θα μπορούσα να πώ για τον Τσίλερ που είναι υπεύθυνος για πολλα νεοκλασικά στην Αθήνα και για τον Χουντερτβάσερ, τον παραμυθένιο που με κάνει να ονειρεύομαι και με ταξιδεύει στη χώρα των θαυμάτων.

15. Η αναζήτηση του «ουσιαστικού» σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, είναι αποτέλεσμα της κρίσης?  Η κρίση μας έφερε πιο κοντά στο ουσιαστικό. Μας έκανε να αντικρύσουμε τη ψυχή μας και να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας χρειάζεται. Μακάρι να αφυπνιστεί ο κόσμος γιατι έχω την εντύπωση ότι κάποιοι εχουν ψεκαστεί με αέριο αναισθησίας. Όσο δε περνάει ο καιρός και κανείς δεν αντιδρά σ αυτό που ζούμε και μας έχουν καταδικάσει, απογοητεύομαι οικτρά.

16. Η δημοκρατία σήμερα, είναι ένα ταλαιπωρημένο πολιτικό σύστημα. Τι πιστεύετε ότι θα συμβούλευαν οι αρχαίοι πολιτικοί ή φιλόσοφοι, αν για λίγο ξαναρχόντουσαν στην Αθήνα? Ψυχραιμία, εσωτερική αναζήτηση και επιτέλους αντίδραση!!!!!

maria-kanellopoulou p0617. Όλοι εμείς... Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί για εσάς? Είμαστε εμείς που πάντα αντιδρούσαμε σε κάθε αντιαισθητική κατάσταση  σε όλα τα επίπεδα. Εμείς που ζώντας με την αλήθεια κοιμόμαστε  ήσυχοι τα βραδια και που δεν ξεπουληθήκαμε για κανένα λόγο σε κανέναν.  Ο Αντώνης Παπαιωάννου που έγραψε τους στίχους του ομώνυμου ραγουδιού, νομιζω τα λεει όλα. Για μένα αυτή είναι η πρώτη μου προσωπική δουλειά σε μουσική Σπύρου Κουρκουνάκη και στίχους Γιάννη Σαμπά, Αντώνη Παπαιωαννου, Κώστα Φασουλά και βεβαια έχω τη τιμή να τραγουδάω στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Ηλία Κατσούλη.  Δώσαμε μεγάλη σημασία στο στίχο και μπορώ να πω πως είμαι περήφανη γι αυτή τη δουλειά . Με το Σπύρο, τον Αντώνη και το Γιάννη μας δένει μια φιλία πολλών χρόνων κι έτσι τα τραγούδια του δίσκου πέρασαν από έντονες διαδικασίες μέχρι να πάρουν τη τελική τους μορφή. Το σημαντικό είναι ότι ….Όλοι Εμείς…..τελικά εκδοθήκαμε!

18. Αν θέλατε να αποδώσετε την σημερινή κατάσταση με ένα τραγούδι, ένα συγγραφικό ή θεατρικό έργο ποιό θα ήτανε? «Το μακρύ ταξίδι της  μέρας μέσα στη νύχτα», του Ευγενίου Ονήλ.

19. Η οικονομική κρίση που περνάμε πιστεύετε ότι θα μετατραπεί σε αναζήτηση νέων αξιών? Το εύχομαι ειλικρινά. Είναι βαθειά η σαπίλα και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός ταυτότητας για τον καθένα μας. Άλλωστε όλα αλλάζουν και πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ανάγκη να αφουγκραστούμε ο ένας στον άλλον και να βαδίσουμε με γνώμωνα την αγάπη.

maria-kanellopoulou p1020. Στην εποχή της μετριότητας και του «δήθεν» που ζούμε, τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ανέβουν στο πάλκο με μόνο στόχο τα χρήματα και τα φώτα της δημοσιότητας? Θα τους έλεγα να συγκεντρωθούν στο στόχο τους, να δουλέψουν σκληρά, να διδαχθούν οσο περισσότερα γίνεται και να επιμένουν καθαρά για τη τέχνη. Τα χρήματα και η δημοσιότητα μπορεί να έρθουν μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα έχουν κάνει το ομορφότερο ταξίδι της ζωής τους.

21. Αν επαναπροσδιορίζατε τις αξίες της ζωής μας ποια θα βάζατε πρώτη, εκτός από την υγεία? Το φιλότιμο!!!!!!!!!!!!

Θα ήθελα να κλείσω με ένα απόσπασμα, από την μακροσκελή επιστολή (30/11/1832) προς τον Όθωνα, μόλις είχε επιλεγεί από τις Μ. Δυνάμεις ως 1ος Έλληνας βασιλιάς, του τραπεζίτη και φιλέλληνα από τη Γενεύη Ιωάννη Γαβριήλ Ευνάρδου.

«Οι πληγές της Ελλάδος είναι οι αρχηγοί της. Άπαντες έχουν γλώσσαν χρυσωμένην. Ασχολούνται(κατά το πλείστον τουλάχιστον) αποκλειστικώς με τα ιδιαίτερα συμφέροντά των. Καί τούτο υπό το πρόσχημα του αγνοτέρου πατριωτισμού. Άπαντες είναι ικανότατοι εις το να προβάλλουν τον εαυτόν των και να εκμηδενίζουν τους αντιπάλους των με εκθέσεις πλήρεις υπερβολής».


Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Συνεντεύξειςsxediastiko