Πτυσσόμενα έπιπλα από τον Robert van Embricqs

rising_table2
Ο Ολλανδός σχεδιαστής Robert van Embricqs  έχει υλοποιήσει μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι και μια
καρέκλα, μάλλον μοναδικά στο είδος τους αφού προκύπτουν ως πλέγμα ανισομεγεθών δοκίδων.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι και η πολυθρόνα αλλά και το τραπέζι μπορούν να αναπτύσσονται και να συμπτύσσονται από και προς ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Το πάχος του επιπέδου είναι όσο η μια μικρή δοκός και είναι  ελαφρύ.

Σύμφωνα με τον δημιουργός του, η μελέτη των διαφόρων τρόπων μετασχηματισμού και κίνησης  στη φύση,  χωρίς την μεγάλη ανάγκη  συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα ενέπνευσε αυτό το μοτίβο: «υφασμένα» ξύλινα πηχάκια που απαρτίζουν το κέντρο του τραπεζιού, της καρέκλας και της πολυθρόνας.

Όταν η πολυθρόνα ή το τραπέζι είναι στην ανοικτή θέση, οι καμπύλες που σχηματίζονται δεν είναι τυχαίες. Έχουν προκύψει από αρκετές δοκιμές, πολλές διορθώσεις και μπόλικους
robert_embricqs
υπολογισμούς. Τα
σχήματα και οι καμπύλες που προέκυψαν είναι  άρτια και αρμονικά

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο δημιουργός: «Μια συνειδητή επιλογή για λειτουργικότητα στο σχεδιασμό επίπλων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει κανείς να απαρνηθεί την πιστότητα, πόσο μάλλον την προβλεψιμότητα. Το rising table αγνοεί τη στερεοτυπική ιδέα του τραπεζιού που δεν  είναι κάτι περισσότερο από μια επίπεδη επιφάνεια με τέσσερα πόδια.»

Πηγή: contemporist.com
Δημοσίευση: Μικα Παπαδοπούλου
Θέμα: Νεα προιόντα


 

sxediastiko