Υλικο οικοδομής απο μανιταρι

arcfrondROSSΠως θα σας φαινόταν αν σας λέγανε ότι τα μανιτάρια εκτός από τρόφιμο μπορεί να μετατραπεί θαυμάσια σε οικοδομικό υλικό? Ο  Philip Ross  έλαβε σοβαρά υπόψη του τους μύκητες και άρχισε να κάνει πειράματα χρησιμοποιώντας το ως πρώτη ύλη για  οικοδομικό υλικό.

Ο Ross ενδιαφέρθηκε για τα μανιτάρια από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν πρώτοεργάστηκε  σε φροντίδα νοσηλείας, όπου  οι ασθενείς έπιναν τσάι από Ganoderma Lucidium ή αλλιώς Reishi για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Από τότε, άρχισε την έρευνα των μυκήτων και ανακάλυψε ότι τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα σούπερ ανθεκτικό, πυρίμαχο, αδιάβροχο υλικό.

 Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, οι μύκητες σχηματίζουν ένα ευρύ δίκτυο λεπτών ινών που μοιάζουν με ρίζες. Αυτό το τμήμα του mushroom-furniture-2-100x100μύκητα δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμο, αλλά ο Ross ανακάλυψε ότι όταν ξηραθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχηματισμό ενός  του  δομικού  υλικού. Το αποξηραμένο μικκύλιο μπορεί να καλλιεργηθεί και να διαμορφωθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα, και έχει μια αξιοσημείωτη πυκνότητα  που το καθιστά ισχυρότερο και από το μπετόν.

Στο Σαν Φρανσίσκο ο Ross έχει στήσει ένα μικρό εργαστήριο μέσα στο οποίο δουλεύει την προοπτική του μικκυλίου. Στο εργαστήρι του καλλιεργεί μανιτάρια για να κατασκευάσει από αυτά μια σειρά από καρέκλες και σκαμπό. Όπως δήλωσε οι ο ίδιος στο  foodrepublic  "Θέλω να δείξω πώς μπορούμε  να δημιουργήσουμε  αντίστοιχες κατασκευές με τη χρήση  τοπικών γεωργικών αποβλήτων,"  Το υλικό αυτό έχει επίσης παρουσιαστεί στο  αρχιτεκτονικό φεστιβάλ της πόλης  AIA San Francisco  

timthumbΤο συναρπαστικό αυτής της προοπτικής για το μικκύλιο είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σχεδόν όλων των πραγμάτων. Ξεκινάει από το στάδιο της καλλιέργειας του και  μεγαλώνει το μύκητα με την μορφή  τούβλου, το οποίο  γίνεται εξαιρετικά σκληρό και ανθεκτικό ενώ ταυτόχρονα είναι  εκπληκτικά ελαφρύ μόλις στεγνώσει.  Σαν τούβλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα όπως τα γνωστά τσιμεντένια τούβλα που ξέρουμε.  Στο εργαστήρι του για παράδειγμα, ο Ross μεγάλωσε το μύκητα Ganoderma lucidum και έφτιαξε με αυτά μια τοξοειδή κατασκευή.

Σύμφωνα με  πρόσφατη συνέντευξη του  Ross  το υλικό αυτό «Έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει υλικά με βάση το πετρέλαιο, δηλαδή τα πλαστικά».  Μια τέτοια προοπτική πραγματικά δίνει νέα ώθηση στην ανθρωπότητα να αρχίσει να κατασκευάζει υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και διορθώσει την παγκόσμια οικονομία σε μια καλύτερη θέση, αν σιγά σιγά απ εξαρτοποιηθούμε  από το πετρέλαιο και τα παράγωγα του. Τι λέτε θα πετύχει?

Δημοσίευση Χριστίνα Κατσίκη
Θεμα: Νεα Προιόντα


Πηγές: aiasf.org, foodrepublic.com, philross.org

 

 
sxediastiko