Μουσείο Μπενάκη. Με το Μ...Πενάκι των γελοιογράφων.

 

petrulakis
Ένα σκίτσο και μία λεζάντα είναι ικανά να περιγράψουν τα πάντα. Οι γελιογράφοι με το καυστικό χιούμορ που διαθέτουν αναδεικνύουν τα προβλήματα της εποχής.

Η δύναμή τους μεγάλη, αφού καταφέρνουν να πουν με χιούμορ και αμεσότητα όλα όσα οι υπόλοιποι προσπαθούν με λέξεις και έννοιες – εννίοτε με απίστευτη σοβαροφάνεια- να περιγράψουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν πολλοί πολιτικοί, αναγνωρίζοντας την δύναμη που ασκούσε η γελιογραφία στον κόσμο, παρακαλούσαν τους γελιογράφους να τους περιλάβουν στα σκίτσα τους.

Ραντεβού στις 21 Σεπτεμβρίου στο μουσείο Μπενάκη μας δίνουν 24 καταξιωμένοι γελιογράφοι που με την πένα τους και το εύστοχο πολιτικό τους σχόλιο μας κάνουν άλλοτε να χαμογελάμε και άλλοτε να προβληματιζόμαστε αλλά πάντοτε το έργο τους να είναι στην καρδιά μας.

logo_exhib_geloiografoiΤην Κυριακή 2 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της έκθεσης, από το πρωί έως το μεσημέρι, οι γελοιογράφοι θα βρίσκονται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη για να συζητήσουν μαζί μας, να σκιτσάρουν και να γνωριστούμε.

Όταν βλέπω μία πετυχημένη γελιογραφία θυμάμαι αυτό που είχε πει ο  Γερμανός λόγιος Γκέοργκ Κριστόφ Αίχτενμπεργκ (Georg Christoph Lichtenberg) πριν από τρεις περίπου αιώνες: «Η καλύτερη σάτιρα πρέπει να περιέχει τόσο λίγο κακία και τόσο πολύ πειστικότητα, ώστε να προκαλεί χαμόγελο ακόμα και σ’ αυτούς που θίγει.»

 Μουσείο Μπενάκη: Με το Μ...Πενάκι των γελοιογράφων.
Περίοδος: 21/09/2011 - 02/10/2011
Διοργάνωση: Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.
sxediastiko