Τα ρεαλιστικά ξύλινα γλυπτά του Peter Demetz

wood sculptures peter demetz-p01O Ιταλός γλύπτης Peter Demetz σμιλεύει ρεαλιστικές ανθρώπινες φιγούρες από ξύλο με απίστευτες λεπτομέρειες. Τα αγάλματά του έχουν ύψος περίπου από 50 εκ. έως και 127 εκ., και η κίνησή τους είναι τόσο ζωντανή σαν μία τυχαία σκηνή που απαθανατίσατε με την φωτογραφικής σας μηχανή.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στέκονται σχεδόν πάντα με την πλάτη στον θεατή. Στάση δηλωτική μιας τυχαίας συνάντησης, μιας φευγαλέας ματιάς. Και όμως αυτή στάση των σωμάτων είναι μια στιγμή από την ζωή τους, όπως την συλλαμβάνει ο γλύπτης, που μας πληροφορεί για τις προθέσεις και για την ψυχολογική τους κατάσταση.
wood sculptures peter demetz-p02
wood sculptures peter demetz-p03
wood sculptures peter demetz-p05
wood sculptures peter demetz-p07
wood sculptures peter demetz-p09
wood sculptures peter demetz-p11
wood sculptures peter demetz-p13
wood sculptures peter demetz-p14
wood sculptures peter demetz-p15
wood sculptures peter demetz-p16
Ο Peter Demetz σμιλεύει με εκπληκτική σχολαστικότητα ώστε οι λεπτομέρειες να προκαλούν δέος. Η σμίλη του δημιουργεί τις μικροσκοπικές πτυχώσεις στα ρούχα, τις ρυτίδες του προσώπου, τα χτενίσματα και την αέρινη κίνηση τους.

Ο γλύπτης ενσυνείδητα αποφεύγει την επαφή των βλεμμάτων, ανάμεσα στον παρατηρητή και το γλυπτό. Όμως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή η κλεφτή, η στιγμιαία έστω ματιά, το στήσιμο και η κίνηση είναι τέτοια που φαίνεται ότι έχουν επίγνωση ότι τα παρατηρείς. 
wood sculptures peter demetz-p17
wood sculptures peter demetz-p18
wood sculptures peter demetz-p20
wood sculptures peter demetz-p21
wood sculptures peter demetz-p22
wood sculptures peter demetz-p23
wood sculptures peter demetz-p24
wood sculptures peter demetz-p25

Η ρεαλιστική ψευδαίσθηση εντείνεται από την προοπτική, που είναι άλλοτε έγχρωμη και άλλοτε στο ζεστό χρώμα του φυσικού ξύλου, όπως άλλωστε είναι και τα γλυπτά, γιατί σύμφωνα με τον Peter Demetz, τα ίδια τα νερά του ξύλου χαρίζουν τόσο ανάγλυφη εμφάνιση που κανένα άλλο χρώμα δεν θα μπορούσε να αποδώσει.


Γλύπτης: Peter Demetz
Υλικό: Ξύλο
Χώρα: Ortisei, Ιταλία
wood sculptures peter demetz-p28
wood sculptures peter demetz-p30
wood sculptures peter demetz-p31
wood sculptures peter demetz-p32
Πηγή: peterdemetz.it


sxediastiko