ARCHIQUOTE του Federico Babina ή αλλιώς το Las vegas της αρχιτεκτονικής

0-QUOTECITY-p0Η σχεδιαστική λιτότητα κρύβει αριστουργήματα, το ίδιο ακριβώς όπως και η περιγραφή νοημάτων και σκέψεων με ελάχιστα λόγια. Το "Less is more" του Mies van der Rohe, κρύβει ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό ρεύμα.

Στη σειρά Archiquote, ο Federico Babina, παίρνει 12 ρήσεις από διάσημους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα και τις μετατρέπει σε πολύχρωμες πινακίδες, που θυμίζουν Las vegas.

«Η ιδέα πίσω από το έργο ήταν να περάσουμε από τα λόγια σε πρόδηλα παραδείγματα των εννοιών και της αισθητικής κάποιων αρχιτεκτόνων» εξήγησε ο Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Federico Babina και συνεχίζει λέγοντας ότι «Οι πινακίδες μας δημιουργούν την αίσθηση ενός Las vegas της αρχιτεκτονικής, όπου οι φράσεις και οι λέξεις, μας καθοδηγούν για να καταλάβουμε λίγο περισσότερο την ιδέα που κρύβεται πίσω από το έργο τους»

Ludwig Mies van der Rohe. Less is more.
01-QUOTE-mies-van-der-rohe-p01-2Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε (Ludwig Mies van der Rohe), γεννήθηκε στο Άαχεν στις 27 Μαρτίου 1886 και πέθανε στο Σικάγο 17 Αυγούστου 1969.
Θεωρείται από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπυζιέ και στον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Επιδίωξε μια λογική προσέγγιση που θα καθοδηγούσε τη δημιουργική διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, και είναι γνωστός για τη χρήση των αφορισμών «το λιγότερο είναι περισσότερο» («less is more», «weniger ist mehr») και "Got is details" «ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες»

01-QUOTE-mies-van-der-rohe-p01-3Oscar Niemeyer. Form follows beauty.
02-QUOTE-oscar-niemeyer-p02-1Ο Αρχιτέκτονας του Μοντέρνου Κινήματος της Βραζιλίας Οσκάρ Νιεμάιερ (Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho) γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 15 Δεκεμβρίου 1907 από μια εύπορη οικογένεια. Το γερμανικό του επίθετο, με το οποίο αργότερα θα γίνει γνωστός, το οφείλει στη γιαγιά του, Βραζιλιάνα με καταγωγή από το Ανόβερο.
Τελείωσε Αρχιτεκτονική στο Escola Nacional de Belas Artes και πριν τελειώσει τη σχολή μπαίνει ως μαθητευόμενος στο γραφείο του Lucio Costa, ενός από τους ιδρυτές του Μοντέρνου Κινήματος στη Βραζιλία. Η δουλειά του δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο μέχρι το 1936 και την στιγμή που συναντάει το Λε Κορμπυζιέ. Είναι μια γνωριμία που θα τον επηρεάσει βαθύτατα και θα τον αλλάξει εντελώς.
Από το 1939, που άρχισε να σχεδιάζει δικά του έργα, δεν σταμάτησε να σχεδιάζει μέχρι τον θάνατό του (5 Δεκεμβρίου 2012). Η δουλειά του έχει να επιδείξει κάτι μοναδικό. Μια συνεχή κι αδιάκοπη εξέλιξη των καλλιτεχνικών του δυνατοτήτων. Δεν υπάρχει καμία απότομη αλλαγή ούτε ξαφνική εμφάνιση μιας καινούριας τάσης. Τα ίδια χαρακτηριστικά που υπήρχαν στην πρώιμη δουλειά του ξεχωρίζουν και στα τελευταία έργα του. Μια πληθώρα τύπων, μεγεθών και ειδών αρχιτεκτονικών χώρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που περικλείουν τις ιδέες του Μοντέρνου κινήματος της Βραζιλίας.
Το 1988 τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, ενώ από το 1992 μέχρι το 1996 διατελεί πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Frank Lloyd Wright
.
Space is the breath of art.
03-QUOTE-Frank-Lloyd-Wright-p03-1Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ (Frank Lloyd Wright, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1867 και πέθανε 9 Απριλίου 1959) ήταν Αμερικανός (Ουαλικής καταγωγής) αρχιτέκτονας, διακοσμητής, συγγραφέας, και εκπαιδευτικός, με περισσότερα από 1000 προσχέδια στο ενεργητικό του, τα οποία απέφεραν πάνω από 500 ολοκληρωμένες κατασκευές.
Ο Ράιτ που προώθησε την οργανική αρχιτεκτονική (με βασικό παράδειγμα την οικία Fallingwater), ήταν ο ηγέτης του αρχιτεκτονικού κινήματος των "εξοχικών σπιτιών" (Prairie School, με βασικά παραδείγματα τις οικίες Robie και Westcott) και ανέπτυξε την ιδέα του ουσονικού σπιτιού (usonian home), με βασικό παράδειγμα την οικία Rosenbaum. Η δουλειά του περιλαμβάνει πρωτότυπα και πρωτοποριακά παραδείγματα πολλών διαφορετικών τύπων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εκκλησιών, σχολείων, ξενοδοχείων και μουσείων. Ο Ράιτ συχνά σχεδίαζε πολλά εσωτερικά στοιχεία των κτιρίων του, όπως έπιπλα και βιτρό.
Συνέγραψε είκοσι βιβλία και πληθώρα άρθρων, ενώ δημοφιλείς ήταν και οι διαλέξεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η έντονη προσωπική του ζωή αποτελούσε συχνά το επίκεντρο της προσοχής, με προεξάρχουσα τη φωτιά και τους φόνους το 1914 στην οικία Taliesin.
Ήδη γνωστός ενόσω ζούσε, ο Ράιτ αναγνωρίστηκε το 1991 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ως "ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών"

03-QUOTE-Frank-Lloyd-Wright-p03-2

Le Corbusier. Form follows function.
04-QUOTE-le-corbusier-p04-2Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ (Charles-Edouard Jeanneret, 6 Οκτωβρίου 1887 - 27 Αυγούστου 1965), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier), ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας, διάσημος για τη συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός.
Ήταν πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των συσσωρευμένων πόλεων.
Η σταδιοδρομία του είχε διάρκεια πέντε δεκαετιών, περιλαμβάνοντας κτίρια που κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την Ινδία, τη Ρωσία, και μια κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν επίσης πολεοδόμος, ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας και σχεδιαστής επίπλων.

Louis Kahn. Every building must have... its own soul.
05-QUOTE-Louis-Kahn-p05-1Ο Λούις Καν γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1901 στη νήσο Saaremaa της Εσθονίας, προερχόμενος από μία φτωχή εβραϊκή οικογένεια. Η φτώχεια έκανε την οικογένεια του να μεταναστεύσει το 1906 στις Ηνωμένες πολιτείες. Το 1914 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και τελειώνοντας το διδακτορικό του εργάστηκε στο γραφείο του αρχιτέκτονα John Molitor.
Μετά από την περιοδεία του το 1928 στην Ευρώπη ο Καν επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύει μαζί με τον Dominique Berninger μία αρχιτεκτονική ερευνητική ομάδα με αντικείμενο έρευνας την κοινωνική κατοικία.
Τη δεκαετία του 50 και μετά την επίσκεψή του σε Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο, ο Καν άρχισε να διαμορφώνει το δικό του ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ σε συνδυασμό με επιρροές από μοντέρνα κινήματα. Το 1974 διορίζεται καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale) ενώ το 1962 καταλαμβάνει και έδρα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 1968 γίνεται μέλος της αμερικάνικης ακαδημίας τεχνών και επιστημών. Κατά την διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε πολλές φορές με βραβεία και μετάλλια.
Ο Louis Kahn είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού. Οι κατασκευές του φημίζονταν για το μνημειώδες ύφος και τον μονολιθικό τους χαρακτήρα.
Ο Λουίς Καν έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαρτίου 1974 από καρδιακή προσβολή στην Νέα Υόρκη έχοντας επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ινδία. Παρά την μεγάλη καριέρα του, πέθανε αφήνοντας πίσω του μεγάλα χρέη.
05-QUOTE-Louis-Kahn-p05-2

Charles & Ray Eames. Take your pleasure seriously.
06 QUOTE-charles-and-ray-eames-p06-1Ο αρχιτέκτονας  Charles Eames (1907-1945) και η ζωγράφος Ray Eames (1912-1988) είναι το πιο διάσημο ζευγάρι designers. Ζευγάρι στη δουλειά και στη ζωή, οι Eames ήταν, πάνω απ’ όλα, δημιουργοί, με την πραγματική σημασία της έννοιας «δημιουργώ». Εργάσθηκαν στους τομείς της βιομηχανικής και graphic design, art design και τον κινηματογράφο.
Ο Charles και η Ray Eames έχουν σχεδιάσει ορισμένα από τα πιο αξιόλογα έπιπλα του 20ού αιώνα, πολλά από τα οποία έχουν φιλοξενηθεί στο μουσείο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Νέα Υόρκη) και αρκετά από αυτά έχουν μόνιμη θέση εκεί. Μάλιστα έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Moma's Organic Design in Home Furnishing.
Μέσα από τη δουλειά του προβάλλει το προσωπικό του όραμα για το πως λειτουργεί ο κόσμος και πώς το design μπορεί να ενισχύσει τις ζωές των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.

"Οι λεπτομέρειες δεν είναι λεπτομέρειες. Αυτές αποτελούν τον σχεδιασμό". ("The details are not the details. They make the design"), Charles Eames

Arne Jacobsen. If a building becomes architecture, then it is art.
07 QUOTE-Arne-Jacobsen-p07-1Ο Arne Emil Jacobsen γεννήθηκε στις 11 February 1902 στην Κοπενχάγη. Στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Δανικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών ο Arne Jacobsen ήταν μαθητής των κορυφαίων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών Kay Fisker και Kaj Γκότλομπ.
Η ορθολογιστική αρχιτεκτονική του Mies van der Rohe και του Walter Gropius επηρέασε από νωρίς τα σχέδιά του, συμπεριλαμβανομένης και της πτυχιακής του εργασίας.
Ο Jacobsen ξεκίνησε την καριέρα του ήδη από το δεκαετία του '20. Ανάμεσα στα πιο διάσημα κτίρια του συμπεριλαμβάνονται το Δημαρχείου του Arhus στη Δανία, το SAS Royal Hotell στην Κοπεγχάγη και το St Catherine's College στην Οξφόρδη.
Τα πειράματα του με το κοντραπλακέ οδήγησαν στο σχεδιασμό της καρέκλας Ant το 1952 και της 3107 το 1955 (ευρύτερα γνωστή ως Seven). Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά του σχέδια, όπως η  θρυλική πολυθρόνα Egg, ένα σετ μαχαιροπίρουνα από ανοξείδωτο ατσάλι που σήμερα ανήκει στη συλλογή της Georg Jensen, καθώς και μια σειρά φωτιστικών για τη Luis Poulsen, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του, στο SAS Royal Hotel. Το 1967 σχεδίασε τη Cylinda Line, μια σειρά ανοξείδωτων αντικειμένων για τον οίκο Stelton, που αποτελεί κορυφαία στιγμή στην ιστορία του σύγχρονου design.
Τελειομανής και αφοσιωμένος στη λεπτομέρεια, ο Jacobsen σχεδίαζε μέχρι το θάνατο του το 1971. Ήταν εξαιρετικά απαιτητικός από τον εαυτό του και τους συνεργάτες του και είχε τη φήμη του «αρχιτέκτονα-δικτάτορα». Λέγεται ότι δεν μπορούσε να φάει ούτε μια πάστα αν δεν του άρεσε η μορφή της και πίστευε ότι η ομορφιά ενός αντικειμένου ή ενός κτιρίου προκύπτει πρωτίστως από τις σωστές αναλογίες – «όπως συμβαίνει με τους αρχαίους ελληνικούς ναούς» έλεγε συχνά. (Γιάννης Κωνσταντινίδης για το tovima.gr)

Πηγή: myran.gr
07 QUOTE-Arne-Jacobsen-p07-2

Walter Gropius. Architecture begins where engineering ends.
08 QUOTE-walter-gropius-p08-1Ο Βάλτερ Γκρόπιους, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1883 στο Βερολίνο και ήταν το τρίτο παιδί του Walter Adolph Gropius και της Manon Auguste Pauline Scharnweber. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μόναχο και στο Πολυτεχνείο στο Charlottenburg του Βερολίνου.
Τα έργα του δρομολόγησαν αλλαγές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο δημιουργός του Bauhaus, σχεδίασε προϊόντα, σπίτια, εργοστάσια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, πανεπιστήμια, ουρανοξύστες και μια ολόκληρη πόλη στην Γερμανία. Όλα στην σχεδιαστική φιλοσοφία που ο ίδιος οραματίστηκε. Διάσημο είναι το χερούλι πόρτας που σχεδίασε το 1922 με τον Adolf Meyer και το οποίο αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ν.Υ (ΜοΜΑ).
Ο Gropius πέθανε το 1969 στη Βοστώνη, σε ηλικία ετών 86, γνωρίζοντας μία μοναδική αναγνώριση. Το Bauhaus και το όραμά του, θα επηρεάζουν για χρόνια την αρχιτεκτονική.

Στο μανιφέστο του αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, είναι όλα τμήματα του οικοδομείν».

Alvar Aalto. Never forget to play.
09 QUOTE-alvar-aalto-p09-1Ο Άλβαρ Άαλτο (Hugo Alvar Henrik Aalto), ήταν Φινλανδός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής, αποκαλούμενος μερικές φορές ως «πατέρας του μοντερνισμού» στις σκανδιναβικές χώρες. Η δουλειά του περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, έπιπλα και υαλικά.
Ο Άλβαρ Άαλτο γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1898 στο Κuortane της Φινλανδίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ελσίνκι (Helsinki university of technology) από το 1916 μέχρι το 1921. Επέστρεψε στο Γυβάσκυλα όπου άνοιξε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο το 1923.
Tον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε την αρχιτέκτονα Aino Μarsio. Το ταξίδι του μέλιτος στην Ιταλία σφράγισε έναν διανοητικό δεσμό με την κουλτούρα της μεσογειακής περιοχής που θα έμενε σημαντικός για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Άαλτο μετέφερε το γραφείο του στο Τουρκού το 1927, και άρχισε την συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Erik Bryggman, ενώ το 1933 το μετέφερε στο Ελσίνκι. Από το 1943 έως το 1958 διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης Φινλανδών αρχιτεκτόνων SAFA, και έπειτα κηρύχθηκε επίτιμο μέλος.
Από το 1946 έως το 1948 ήταν καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης MIT (Cambridge ΗΠΑ). Η Aino Μarsio πέθανε το 1949 και το 1952 παντρεύτηκε την επίσης αρχιτέκτονα Elissa Makiniemi. Το 1955 έγινε μέλος της φινλανδικής ακαδημίας και αργότερα, το 1963, έγινε πρόεδρος της ακαδημίας μέχρι το 1968. Ο Άλβαρ Άαλτο πέθανε στις 11 Μαΐου 1976 στο Ελσίνκι.
09 QUOTE-alvar-aalto-p09-2

Rem Koolhaas. Find optimism in the inevitable.
10 QUOTE-rem-koolhaas-p10-1Ο Ρεμ Κούλχαας (Remment Koolhaas) είναι Ολλανδός αρχιτέκτονας, αρχιτεκτονικός θεωρητικός και καθηγητής στην πράξη της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδίου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1944 στο Ρότερνταμ. Σπούδασε αρχικά στην ολλανδική ακαδημία κινηματογραφίας, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το Haagse Post πριν αρχίσει το 1968 να σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1972. Κατόπιν έκανε περαιτέρω σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cornell στη Νέα Υόρκη.
Ο Κούλχαας είναι πρόεδρος του γραφείου για τη μητροπολιτική αρχιτεκτονική ή OMA, που είχε ιδρύσει μαζί με τον Ηλία Ζεγγέλη, ο οποίος αργότερα αποχώρησε
.
Η πρόταση του Κούλχαας για τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε το λογότυπο της αυστριακής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Μετά από την υπογραφή της Συνθήκης της Νίκαιας τον Μάιο του 2001, που έκαναν τις Βρυξέλλες την επίσημη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και ο Βελγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ κάλεσαν τον Κούλχαας για να συζητήσουν τις ανάγκες και απαιτήσεις μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων και ως ώθηση για την περαιτέρω συζήτηση, ο Κούλχαας και το think-tank του ΑΜΟ - ένα ανεξάρτητο τμήμα της OMA - πρότειναν την ανάπτυξη μιας οπτικής γλώσσας. Αυτή η ιδέα ενέπνευσε μια σειρά σχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του Barcode. Οι γραμμές επιδιώκουν να ενώσουν τις σημαίες των χωρών μελών της ΕΕ σε ένα ενιαίο, ζωηρόχρωμο σύμβολο.

Jean Nouvel. I think architecture has to be a gift.
11 QUOTE-Jean-Nouvel-p11-1Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel γεννήθηκε στις 12 Αύγ 1945 στο Fumel και σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Mars 1976 και Syndicat de l'Architecture.
Οι γονείς του, Renée και Roger Nouvel ήταν εκπαιδευτικοί και οι συνεχείς μετακομίσεις της οικογένειας ώθησαν τον Jean Nouvel, να βρίσκει καταφύγιο στην λογοτεχνία. Οι γονείς του ενθάρρυναν Nouvel να μελετά τα μαθηματικά και τη γλώσσα, αλλά όταν ήταν 16 ετών, ένας δάσκαλος τους δίδαξε σχέδιο που τον γοήτευσε.
Όταν ο Nouvel απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην École des Beaux-Arts στο Μπορντό, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν εθνικό διαγωνισμό για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Από το 1967 έως το 1970, Nouvel κερδίζει το εισόδημα του ως βοηθός των αρχιτεκτόνων Claude Parent και Paul Virilio. Μετά από μόλις ένα χρόνο, έγινε project manager σε ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκεύαζαν οι Claude Parent και Paul Virilio.
Έχει πάρει μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Aga Khan (Αγά Χαν) για την Αρχιτεκτονική (τεχνικά, το βραβείο απονεμήθηκε για το Institut du Monde Arabe που σχεδίασε ο Nouvel), το Wolf Prize το 2005 και το Pritzker Prize το 2008.
Μια σειρά από μουσεία και αρχιτεκτονικά κέντρα έχουν παρουσιάσει αφιερώματα του έργου του

Antoni Gaudí. Nothing is art if it does not come from nature.
12 QUOTE-Antoni-Gaud-p12-1Ο σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτονας της Art Nouveau, Αντόνι Γκαουντί, (Antoni Gaudí i Cornet) γεννήθηκε στη Ρέους στις 25 Ιουνίου 1852, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ (Palau Güell), η κατασκευή του οποίου ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888. Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον Eusebi Güell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.
Το τελευταίο και ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του είναι η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια (Basilica and Expiatory Church of the Holy Family), η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα στις 10 Ιουνίου 1926.
Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.
12 QUOTE-Antoni-Gaud-p12-2

Luis Barrágan . Beauty is the oracle that speaks to us all.
13 QUOTE-luis-barragn-p13-1Ο Luis Barragan, γεννήθηκε το 1902 στην Γκουανταλαχάρα και είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς, και κάτοχος του Βραβείου Pritzker (αντίστοιχο με το βραβείο Nόμπελ).
Τα κτίσματά του είναι περίφημα για την ευφυή χρήση των χώρων τους και του φωτός, ωστόσο ο Barragan υπήρξε ιδιαίτερα επιδραστικός και ως αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων, πετυχαίνοντας και στις δύο περιπτώσεις να μπολιάσει το φρέσκο και το μοντέρνο, με τη ζεστασιά και την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στο Μεξικανικό τοπίο.
Ο Luis Barragan είναι ο πιο γνωστός αρχιτέκτονας του Μεξικού σε παγκόσμια κλίμακα. Επηρέασε, άλλωστε, αποφασιστικά τους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, τόσο με τις διαμορφώσεις του ελεύθερων χώρων που σχεδίασε, όσο και με το ύφος των κτιρίων του, μια αρχιτεκτονική άποψη που αντλεί τις ρίζες της από τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις του Μεξικού.
Ο ίδιος είχε πει: «Η γαλήνη είναι η μεγάλη και αληθινή απάντηση στην αγωνία και το φόβο, και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι καθήκον του αρχιτέκτονα να τη φιλοξενεί μόνιμα στις κατοικίες που σχεδιάζει, ανεξάρτητα αν αυτές είναι πολυτελείς ή ταπεινές. Σε όλη μου την πορεία προσπαθούσα πάντα να πετύχω τη γαλήνη, ωστόσο κανείς οφείλει να είναι προσεκτικός, ώστε να μην την καταστρέψει, με την ανεξέλεγκτη χρήση ποικίλων και ανομοιογενών στοιχείων.»
Το έργο του, έχει εμπνεύσει αρκετούς μεταγενέστερους αρχιτέκτονες, όπως τον Tadao Anto, τον Frank Gehry και τον Rem Koolhaas, οι οποίοι, σημειώνεται, είναι επίσης βραβευμένοι με το Pritzker.
Το 1988, ο Luis Barragan πέθανε στην Πόλη του Μεξικού και η ταφή του έγινε στην αγαπημένη του Γκουανταλαχάρα.

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ζωγραφική

Πηγή: federicobabina.com, el.wikipedia.org

 


sxediastiko