Σπύρος Ορνεράκης.

 

8
Η γελοιογραφία είναι, κατά την άποψή μου, ζωγραφική τέχνη. Ιστορικά εμφανίζεται από τον 4 π.χ. αιώνα με τον ζωγράφο Παύσωνα (κατά τον Αριστοτέλη) να παριστάνει τους ανθρώπους, πολύ χειρότερα από τους σατυρικούς ποιητές. Ο Αιγύπτιος Αντίφιλος, λέγεται ότι εισήγαγε την τέχνη της γελοιογραφίας, ως είδος ζωγραφικής.

Έκτοτε, στο πέρασμα των αιώνων η σκιτσογραφία, απέκτησε την θέση που της ανήκει και στην καρδιά μας και στο μυαλό μας.

Τέχνη δύσκολη γιατί με μια εικόνα και ενίοτε μία λεζάντα πρέπει ο γελοιογράφος να δώσει τα πάντα.

16
Υπάρχουν πολλοί άριστοι, παλαιότεροι και νεότεροι, που θα παρουσιάσουμε εν καιρώ. Θα ξεκινήσουμε από τον Σπύρο Ορνεράκη.


Γεννημένος στα Χανιά, στα 18 του χρόνια ήρθε για σπουδές σκηνογραφίας και διακόσμησης στην Αθήνα. Το 1971, ξεκίνησε την πορεία του ως σκιτσογράφος μέσω της συνεργασίας του με το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και από τότε μας χάρισε σκίτσα για χαμόγελα και προβληματισμό μέσα από την συνεργασία του με πολλά περιοδικά και εφημερίδες.

Κάνει εξώφυλλα  και εικονογραφήσεις σε παιδικά βιβλία , μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές,. Ασχολείται σαν σκηνογράφος και σκιτσογράφος στην τηλεόραση και το θέατρο. Γίνεται η ψυχή της πανευρωπαϊκής σειράς «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Που τόσο αγαπήθηκε.

Ο Σπύρος Ορνεράκης δημιούργησε σχολή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επηρεάζοντας θετικά και δημιουργικά πολλούς νεότερους σκιτσογράφους.

 Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ζωγραφική

 sxediastiko