Κώστας Μητρόπουλος.


kostas-mitropoulos_p25
Πάρτε 40% καυστικό χιούμορ και προσθέστε 15% σαρκασμό σε ίση δόση με αυτοσαρκασμό, 35% σπινθηροβόλο πνεύμα και 10% παιχνιδιάρικη σκανταλιά και έχετε τον εκρηκτικό συνδυασμό που ακούει στο όνομα: Κώστας Μητρόπουλος.

Ο γεννημένος στην Αθήνα το 1925, παρέλαβε τη σκυτάλη στην εφημερίδα «τα Νέα» από το ιερό τέρας της γελοιογραφίας, Φωκίωνα Δημητριάδη

Ο Μητρόπουλος έδωσε τα πρώτα του σκίτσα σε αθλητικές εφημερίδες και συγκεκριμένα το 1955 στην «Αθλητική Ηχώ». Το 1957 αρχίζει μακρόχρονη συνεργασία με το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Γελοιογραφίες για την εποχή αρκετά πρωτοποριακές, τόσο σε σχέδιο όσο και σε ιδέες.

Οι πολιτικές γελοιογραφίες κάνουν το ντεμπούτο τους στο «Βήμα» το 1960. Το 1967 ακολουθούν και τα «ΝΕΑ». Όπως θα καταλάβατε ασυνήθιστες... συνήθειες που συνεχίζονται και στις δυο εφημερίδες με ιδιαίτερη επιτυχία και φανατικούς αναγνώστες μέχρι σήμερα!

Στα δύσκολα χρόνια της Χούντας, εμφανίζονται στις σελίδες του «Ταχυδρόμου» και δύο κόμικς: Το ολοσέλιδο «Από τη Γη στη Σελήνη» (1970) και ο «Παράξενος Καλυβιώτης» σε μορφή comic strip και με τίτλο-παρωδία γνωστού σήριαλ της εποχής.

kostas-mitropoulos_p28Γύρω στα 1990 ο Κώστας Μητρόπουλος ξαναδοκιμάζει τις δυνάμεις του σε κάτι διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα οικείο: Τα «άγρια μωρά». Ένα ημερήσιο comic strip με ήρωες τα... επικίνδυνα πιτσιρίκια που βολτάρουν με το γνωστό καροτσάκι τους καθημερινά στα «ΝΕΑ». «Κορφολογείς όλο το περιβόλι που λέγεται μωρουδίστικη ζωή, ξεφλουδίζεις απ αυτή τον χαζό μπαμπά και τη κουτή μαμά, κρατάς τους δολοφόνους που αποκαλούνται φιλαράκια και κοιτάς να δεις αυτό το διαολόπραμα που λέμε Σύγχρονη Εποχή...» αναφέρει για την γενεσιουργή ιδέα του στριπ στο δεύτερο άλμπουμ της σειράς «Αγριότερα μωρά» (1992) ο ίδιος ο σκιτσογράφος.

Στην διάρκεια αυτής της μακρόχρονης και επιτυχημένης καριέρας, τα σκίτσα του Μητρόπουλου έχουν αποτελέσει υλικό για πάνω από 20 άλμπουμ σχεδόν όλα από τις εκδόσεις «Gutenberg» ενώ έχουν κυκλοφορήσει και δύο άλμπουμ στη Γερμανία και στην Ιταλία. Επίσης έχει βραβευθεί σε διεθνείς εκθέσεις. Το 2000 και από την Ακαδημία Αθηνών! Σκίτσα του υπάρχουν στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, της Βασιλείας στην Ελβετία, του Μόντρεαλ και του πανεπιστημίου του Πρίστον.

Όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικής του πορείας, μας προσφέρει μεγάλες δόσεις χαμόγελου, καυτηριάζει με το πενάκι του τα λάθη κα τις παραλήψεις των πολιτικών ταγών και μετουσιώνει με καυστικό σαρκασμό, τα πηγαδάκια του λαού σε αφοπλιστικές γελοιογραφίες.
Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ζωγραφική
Πηγή: cartoonists.grsxediastiko